Rindu nak masak sebenarnya, bila dapat peluang ke dapur…
memang jadilah makanannya. Okay jom lah kita tengok resepinya
Untuk Inti:
1 tin kecil sardin
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Minyak
Memula, panaskan minyak. Pastu + bawang merah dan bawang
putih
Bila dah agak garing + cili kisar. Tumis sehingga minyak
terbit dan cili masak.
Tambahkan sardine yang dihancurkan. Masak kejap.
Siap! Ketepikan kejap
Kita boleh pilih tau nak buat gunakan roti atau pastry untuk
jadikan sebagai kulit.
Tapikannn… zu guna kedua-duanya sebab roti dah expired tapi
masih boleh dimakan.
Kulit:
2 cawan Tepung gandum
2 sudu Margerin
1 sudu teh garam
Air sejuk dari peti ais/ air+ ais cube secukupnya
Mula-mula, ambil mangkuk. Letakkan tepung, garam. Gaul kasi
sebati. Tambahkan margerin. Jadikan seperti serbuk roti. Lepastu taruh air
sikit-sikit. Gaul sampai tepung tak lekat kat tangan. Siap!
Bulat-bulatkan kepada beberapa bahagian. Perap dalam 10 - 15
minit.
Tengah rehatkan doh, zu ambil roti keping tu dan leperkan
guna botol. Dapat dalam 7 keping rasanya.
Kalau nak gunakan roti sebagai sardine roll, ambil sebiji
telur, pacahkan dan gunakannya untuk bagi roti tu melekat sempurna nanti. In
sya allah.
Dah siap, susun elok-elok dalam bekas. Simpan dalam peti
sejuk. Gorengkan dengan api sederhana.
Kalau nak goreng roti sardine tu, bancuh tepung. Okey untuk
bater ni mudah aja.
Tepung gandum + Tepung beras + Tepung jagung + Garam +
Air (Buat jangan cair sangat, biar
sederhana teksturnya)
Tips untuk mengoreng,
Gunakan minyak penuh, api biar betul-betul panas, goreng
sehingga berwarna kuning keemasan.
Kalau nak goreng yang ni,
Gunakan api perlahan. Terbalikkan selalu supaya pastri masak
sekata.
Dah masal, jom lah kita makan.
Kbai.
Assalamualaikum. Semoga bermanfaat
Resepi credit to cik epal 06 ^^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan