While You Were Sleeping

Assalamualaikum.




Lama tidak menaip di sini. Sebenarnya memang dah lama tak menaip sebarang kerja since kebanyakan assigment buat dalam bentuk video.




Drama korea terbaruuu. Lakonan Lee Jong Suk dan Suzy Miss A






Sebenarnya bukan aku nak cerita tentang wyws ni. Nak kisahkan tentang dejavu. Berkaitan juga dengan drama korea ni.





Tiap kali aku hadapi sesuatu perkara then ada rasa... macam pernah alami je. Aku tanya la kawan form 6... Apa maksudnya? Diorang kata, DEJAVU le tu.




Kat sini pun sama. Ada seorang rakan assigment ni. Eh macam pernah jumpa je. Tapi kat mana? Tu lah banyak DEJAVU yang pernah aku lalui. Mungkin dipaparkan dalam mimpi.





Sumber dari Wikipedia menyatakan DEJAVU adalah:

Déjà vu from French, literally "already seen", is the phenomenon of having the feeling that the situation currently being experienced has already been experienced in the past. Déjà vu is a feeling of familiarity, and déjà vécu is a feeling of recollection. Scientific approaches reject the explanation of déjà vu as "precognition" or "prophecy", but rather explain it as an anomaly of memory, which creates a distinct impression that an experience is "being recalled".



Ok la. Korang pernah hadapi juga kan?

Syukur Ya Allah

Assalamualaikum

Hasil carian imej untuk alhamdulillah


Banyak juga kejadian yang mengembirakan berlaku tahun ini.


Antaranya:

1. Beberapa bulan lepas, zu dapat email dari Lazada. menang giveaway.

Tak sangka jugakan.

Ni vedio yang zu buat. Di dalam vedio ni, ada barang2 yang zu order dari Lazada dengan menggunakan voucher


https://www.instagram.com/p/BYjbqbUh9eNRuDtThTos3EZcOJWUogprlSvLbc0/?taken-by=nurfarahzura


Hasil carian imej untuk LAZADA RAMADHAN RAA





2. Brownies free.

Semenjak dua menjak kerja kantin ni... grrr

Zu sangat sangat penat. Jadi kan. Bila ada orang buat giveaway yang simple. Zu join la. Alhamdulillah, rezeki Allah... Zu dapat brownies free de'best from akak Fatin Fadhilah. Syaratnya mudah je. Like, Share, Komen terakhir.




Punya tak zabar dia nak tengok makanan free.





For your information gaiss, aku jarang beli bende,makan yang memahal.
Dapat brownies free ni. Aku syukur sangat-sangat. Rasa dia so yummy!!!!

Sedap sangat!

Brownies ni aku dapat sehari sebelum Raya Aidiladha.
Mujur la masa tu dah resign. Eh, taklah selepas tu ada kerja sehari untuk katering. Eheh.





3. Sambung belajar.

Tak expect sebenarnya. Tapi Alhamdulillah.


Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

Assalamualaikum


Lama tak update blog gaisss~
Jom join contest ni...


The contest runs from 21 August until 31 August 2017




 a. What do you love about being Malaysian? 

Seronok jadi rakyat Malaysia ni sebab masyarakat kita berbilang kaum (Melayu, Cina, India, dll), negara aman dan harmoni .....serta masyarakat kita yang bersopan santun gituuuu. Pastu! Makanan kita ni banyak yang sedap-sedap. Nasi kerabu, Ayam Percik ngan Nasi Lemak.... Fuh untung jadi rakyat Malaysia ni. Alhamdulillah.



 b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/malaysian-brands/ 

Siti Khadijah
SweetDream


 c. Select two product from that brand that you love. The Article must contain screenshots of the products mentioned. 

Jenuh nak pilih sebenarnya hmm. Sebab rambang mataaa.




----------------------------






Dari Siti Khadijah, zu berkenan yang ni 


Macam beg baju la. Menarik!



Telekung berkualiti. Nais nais.





Dari SweetDream pula,


Ni penting untuk keselesaan tidur kita.



Macam menarik je (walau tak ku tahu apa barang nya~)




Haaa lagi satu kome, jangan lepaskan peluang berbelanja sewaktu Merdeka! Merdeka! Sale Lazada. Sale ni berlangsung dari 25 Ogos 2017 hingga 31 Ogos 2017. 

Diskaun dia sehingga 80% tau. so.... #mohonbeli







Prizes – Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

 1st Prize: 1 x RM600 LAZADA Shopping Voucher 
 2nd Prize: 2 x RM300 LAZADA Shopping Voucher 
 3rd Prize: 3 x RM200 LAZADA Shopping Voucher 







Zu dua menjak ni asyik terpikat je ngan barang Lazada. Minggu ni 2 kali beli barang sebab gila shopping online. Tapi ngan Lazada je. (#mohonjanganjeles). Hihi. Sebenarnya zu beli barang untuk masuk u nanti.



Ok lah. Jumpa di lain entri. Terima kasih lazada.


#LUVLAZADA




Assalamualaikum and bye bye.



Pekerja kanteen dapat seketul Magnum White Almond secara percuma!

Assalamualaikum

Semenjak kerja kanteen ni. Penat dia xleh nak cakap. Cuti bulan 7 ni hanya  4 hari. Alhamdulillah... Tapi masih ada cuti....

Hasil carian imej untuk magnum white almond

Hasil carian imej untuk magnum white almond


Hari selasa, org aiskrim padel pop ( betul ke aku eja?) datang. Pastu dia sembang dgn bos. Pastu dia bagi kami sorang satu ais krim Magnum White Almond secara percuma! 




Cuma cik sarip (ikut bos besar) and Paris (pegi iv keje kat ipoh) je tak dapat.




Harga satu ais krim ni adalah sejam aku kerja kat kantin.. hurggh sedih... 

masa aku basuh pinggan, aku makan. 

Iklan magnum tak tipuuu...


Masa gigit memang berbunyi. Krupppp!

Sedapppnya. 



Hotel Dengan Harga Yang Berpatutan Di Bukit Tinggi Pahang

Assalamualaikum dan hai hai hai…


Hasil carian imej untuk bukit tinggi bentong


Pernah tak korang merancang nak bercuti di Bukit Tinggi di Bentong Pahang?? Percutian ala-ala Perancis gittu korang…pernah tak?? Mesti pernah kan…setiap orang mesti ada angan-angan..tak kan la tak ada..hehehe…Tapi kan kita nak bercuti ke tempat yang tinggi ni mesti perbelanjaan  or bajet untuk percutian pon lari sikit laaa betul tak??


Tapi korang tak payah risau lahh..dengan adanya Traveloka, korang boleh dapatkan hotel idaman korang pada harga yang sangat berpatutan!!..So! entry kali ni zu nak ceritakan kat korang semua hotel yang menawarkan harga berpatutan yang terdapat di Bukit tinggi Bentong Pahang nih! dimana ia menawarkan harga yang korang sendiri tak akan percaya punya lah! zu pon tak percaya okay..ahhaha!! so teruskan membaca okay!



Apa yang aku tahu la kan, di Bukit Tinggi mempunyai banyak tempat-tempat menarik yang boleh kita lawati seperti perkampungan yang bertemakan Perancis, Perkampungan Jepun, Animal Park, Horse Trails, Botanical Garden dan banyak lagi la u ollsss..bukan tu saja taw..korang pon boleh menikmati angin yang sejuk dari bukit di Bukit tinggi ni serta keindahan alam semula jadi yang memang tak dapat digambarkan dengan kata-kata..hahahah!


Hasil carian imej untuk perkampungan jepun bukit tinggi bentong



Hasil carian imej untuk bukit tinggi bentong



Hasil carian imej untuk animal park bukit tinggi bentong



Hasil carian imej untuk botanical garden bukit tinggi bentong


Okay now zu nak share nama hotel yang korang boleh menginap if korang bercuti ke Bukit tinggi ni iaitu The Waterway Villa. For those yang suka hotel yang berkonsepkan mewah Klassik, korang boleh la menginap di sini okay...nama pon dah grand kan..apatah lagi dalam hotel tuh! Pergh! Cantik sangat korang…and yang penting hotel ni berpatutan okay…Untuk pengetahuan korang, The Watery Villa ni terletak di tengah-tengah hutan tropika yang damai dan tenang di Bukit Tinggi Pahang. For your information la kann, hotel ni berfungsi sebagai salah satu tempat percutian yang hebat di mana kita dapat lari dari kesibukan di Bandar dengan menikmati keindahan alam semula jadi yang terdapat di sekitar Villa ni..


Hasil carian imej untuk waterway villa bukit tinggi bentong



The Waterway Villa


Kalau u olls stay kat sini, zu sure korang akan dapat pengalaman yang paling berharga sebab kat sini korang boleh membuat pelbagai aktiviti rekreasi dan dapat bersiar-siar menghirup udara yang segar di samping menikmati pemandangan yang indah..wahhh!! bestnya u ollss..confirm segala masalah akan hilang macam tuh je!



Hasil carian imej untuk waterway villa bukit tinggi bentong




Terdapat lima pilihan Villa yang boleh korang pilih antaranya ialah Bali Villa yang berkonsepkan ala-ala Bali, Hill Villa yang terletak di pucak bukit yang mempunyai keindahan yang sangat fantastic, Stone Villa yang direka dengan menggunakan bahan alam semula jadi serta villa ini di kelilingi oleh taman dan sungai yang berkonsepkan klasik, Glass Villa yang terletak di tepi bukit serta menawarkan pemandangan yang indah, dan yang akhir sekali ialah Bamboo Villa yang diperbuat daripada buluh dan kayu yang berkualiti dan direka mengikut konsep tradisonal Bali. Setiap villa yang terdapat di sini mempunyai kelebihan dan keunikan yang tersendiri. So korang tak perlu takut, harga yang di tawarkan di sini sangatlah berpatutan dengan apa yang ada di sini..Sure korang akan berpuas hati kalau korang stay di The Watery Villa ni..



Hasil carian imej untuk waterway villa bukit tinggi bentong





Hasil carian imej untuk waterway villa bukit tinggi bentong






Okay sekarang zu nak cerita antara aktiviti yang boleh korang lakukan di sini.. Antaranya ialah berbasikal, memancing, jungle tracking, hill climbing dan melawat ke kebun buah buahan yang terdapat di sekitar villa ni..So for those yang suka aktiviti lasak sini lah tempat yang sesuai untuk korang menginapan sebab banyak aktiviti yang boleh korang buat kat sini..



Korang juga boleh relax di kolam air panas di mana di sini korang akan menikmati air panas semula jadi..wahhh nyaman korangg!! U olls must try taw..jangan tak cubaaa…



Hasil carian imej untuk waterway villa bukit tinggi bentong



Imej yang berkaitan




So inilah serba sedikit yang aku boleh share dengan korang tentang The Watery Villa Bukit Tinggi ni..kalau korang nak tahu lebih lanjut apa yang ada di villa ni korang boleh la survey di website traveloka ye.. So, Kenapa korang still nak buang masa?? Jom la book hotel idaman korang di https://www.traveloka.com/en-my sekarang!



Tudung Raya dibeli dari Shoppe dengan harga yang tak dijangka

Assalamualaikum










Sehelai hanya RM5.50. Kami beli 6 healai. Kakak zu yang belikan..



Resepi Popia Bercoklat Badam Lazat Berkrim

Assalamualaiku.

Hari raya tak sah kalau kita tak hidang kuih raya, Jadi, zu ada cadang nak buat kuih dalam 1-3 jenis sahaja. Semalam dapat buat sejenis. Alhamdulillah.

Bahan - bahan yang diperlukan :



25 keping kulit popia
250 gm coklat masakan
badam cincang
serbuk roti / biskut kering yang dihancurkan

Cara-caranya:

1. Ambil plastik yang bersih, masukkan biskut kering. Anggaran zu, 1/2paket biskut kering. Kita kasi dia hancur. Tumbuk-tumbukkan dia...Guna lesung pun boleh.





Pastu akan jadi macam ni




Letak dalam mangkuk.





Sebelum tu, kita sangai badam cincang atas kuali... dengan api perlahan. Masa tu lah hancurkan biskut ni. Jimat masa dan tenaga gituuu...



Ketepikan sekejap.









----





Lepastu, kome ambil kulit popia tadi. Bahagikan kepada 3 bahagian yang memanjang, Pastu kerat dua. Dapatlah dalam 6 helai kulit popia yang tebal. (25 x 6 = 150 keping)



Kalau nak senang buat, carikkan satu-satu sampai habis dulu. Macam yang zu buat ni.




Dah siap tu, ambil satu kulit popia, kita gulung kat pensil tu manja-manja je sebab nanti kalau ketat susah pulak nak keluar. Pastu, gamkan hujung kulit popia tu guna air. Zu tak guna telur sebab berbau dan melekit.





Dah siap semua, jadi lah macam ni...









Pastu kita goreng kan ia dengan minyak (memang lah dengan minyak takkan dengan air pulak) Hehe. Guna api slow ya kengkawan.





Ini lah hasilnya





Kesemua kulit popia yang telah siap digoreng krup krup. (Eh, sound effect pulak)






Coklat masakan kita cairkan guna kekdah double boiler.







Campurkan badam tadi dengan serbuk roti, gaul sebati...







Celup kulit popia dalam coklat.






Salut dengan campuran badam dan serbuk roti tadi.






Kerana penat, ku gaul semua kulit popia dengan coklat masakan sekaligus. Jimat masa.







Yang tak abis ni boleh simpan, buat topping untuk cornflake bercoklat ke hewhew...









Ini lah hasilnya.






Masuk sekejap dalam freezer dan letak dalam bekas kedap udara. Dapatlah dalam  bekas ni...






Resepi credit to : Seminit Resepi

Baki kulit popia apa yang patut zu buat ya?

Kerja Kanteen : Hari Terakhir Kerja di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum

Semalam hari terakhir kami berempat bekerja di kanteen di bulan ramadhan.








Dan lepas raya ni, mesti lagi penat sebab tak cukup pekerja...

And i hope so, mak long berhenti. 

Untuk nampak cantik di Lebaran ini, berbelanja la di....

Assalamualaikum






 a. What's your color theme for this Raya? 
Purple! ^^


 b. Share your outfit details for this Raya

Baju ni tempah dengan kawan sekampung mak. Namanya cik ende. Baju Kurung Kedah + Kain Selisih



 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 

Kalau aku, memang semua aku nak beli, tapi aku berkenan yang ni







sebab apa? Sebab ianya eksklusif, elegant dan menarik! Boleh Matching dengan mana-mana tudung dah sentiasa evergreen kata orang kampung.






p/s- Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya yang berlangsung pada Mei 19 sehingga 30 Jun (diskaun sehingga 90%!). Mana nak dapat kome... jom ke Lazada...

While You Were Sleeping

Assalamualaikum. Lama tidak menaip di sini. Sebenarnya memang dah lama tak menaip sebarang kerja since kebanyakan assigment buat dalam ...

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini