Ramadhan yang penuh dengan keberkatan

Assalamualaikum

Terlebih dahulu zu nak mohon ampun dekat semua sekali terutamanya rakan-rakan yang mengenali diri ini. I'am not a good girl and I also have a bad manner. So, perhaps all of u forgive me.  Mulakan sesuatu dengan perkara yang baik memang elok. Kadang-kadang susah untuk kita buat benda baik tapi, jangan lupa pula perbanyakkan amal di Bulan ramadhan ni.

1. Mulakan setiap perkara dengan bismillah

Nak masak makanan tu jangan lupa buat dengan sepenuh kasih sayang. Jangan lupa baca bismillah ya. Ibu-ibu semua 

2. Banyakkan membaca al-Quran

Bertadarus dengan rakan-rakan. Selain mendapat pahala, kita dapat merapatkan silaturrahim

3. Berzikir

bertahmid, bertasbih dsb


4. Elakkan diri daripada melakukan perbuatan sia-sia 

elakkan dari duduk beramai-ramai dan bercerita tentang keburukan orang lain
jangan mengumpat ya kawan2!! Jaga-jaga dengan nafsu

5. Solat Tarawikh

zu tahu kalau aktiviti ni memang femes. Tapi, ramai yg xsempat nak buat sebab banyak kerja lain perlu dikerjakan. Nak jaga anak la, jahit baju la, masak kuih la macam-macam. Nak tahu tak? solat tarawikh ni adalah sebahagian daripada senaman ringan. Rajin-rajinkan diri mengerjakannya.

6. Bersedekah 

~tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima. Sedekah yang berat timbangannya apabila orang lain tak tahu tentang jumlah yang kita beri. Sedekah yang sunyi lebih elok daripada yang berbunyi.

Bila masa sahur abis... "Ala... dah tak boleh makan. Mati la aku."
Bila berbuka..............."Yeah makan..!"

Selamat menyambut Ramadhan 1435H



Cara-cara membuat topeng muka transformer

Assalamualaikum

Macam best je. Cer citer..
meh ZI bagi tahu macam mana nak buat.
Mula-mula, sediakan sehelai surat khabar.


1)Potong dua surat khabar. Tak kisah nak guna apa. guna gunting la.


2)dah siap? selepas itu, lipat dua dengan keadaan melintang. macam bawah ni.

3)then,buka semula lipatan tersebut dan lipat setiap bucu kertas. Kesemua bucu tersebut berjumlah 4

4)abis tu, lipat semula dlm bentuk melintang(mcm langkah 2)  dan lipat dua. Maksudnya= lipat panjang ke atas iaitu melintang + lipat ke kanan. Faham?

5) potong dibahagian yg berwarna merah mengikut saiz kepala anda.

Selamat mencuba ^^ 

kredit to Mr Milo sebab ajar ZI petang tadi. :)
p/s- Maaf sebab tutorial ini tiada gambar.
       Item utk membuat topeng boleh ditukar mengikut cita rasa masing :)
      -manila kad, dll. Saiz tetap mengikut surat khabar

drop komen jika x faham 

Blog ini akan diprivatekan nanti

Assalamualaikum


Memandangkan zu selalu online, zu rasa nak private kan blog ni.Rasa macam buang masa pula online lama-lama.
 Exam SPM nak dekat. Ada beberapa GA yg zu masuk, belum ada result lagi.. tapi xpe la. Kalau ada rezeki...

Saya minta penganjur tolong bagitau di cbox.

kepada rakan2 blogger yang datang jenguk, terima kasih banyak ^^

Insyallah 6/7/14 blog ini akan dihentikan buat sementara

1st Giveaway by Airin

Assalamualaikum

(click to join)

Sorry, i don't have facebook, instagram account so, i cannot like
I have follow blog :)

Your blog is cute, simple and i can see that you will be a good bloggers. 
See, your banner is good. Like it owner.
In simple words- Simple and lovely blog.


TAMAT PADA 19 JULAI


SELAMAT MENYERTAI GA INI.

Pemenang ditentukan melalui top referal and cabut tangan.

P/s- sorry for broken english

cute watermark from Miss N

Assalamualaikum



Yeah! i get cute watermark from Miss N
See....
I don expect that i could win coz i do not know what is waterwark. Alhamdulillah. I just check it just now to know the winner and i was one of the winner. Smile~  She declare the winner in a weird style. She put one waterwark per day. Just make candidate feel nervous ^^ 
To Miss N, thanks a lot


p/s-just share my happiness. Sorry for broken and typo

Senarai peserta Segmen Doddle Mini Scarf by Zurnie Irmani



  1. http://namakusuzy.blogspot.com/2014/06/segmen-doddle-mini-scarf-by-zurnie.html
  2. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/06/segmen-doddle-mini-scarf-by-zurnie.html
  3. http://www.syahidahfadilah.com/2014/06/segmen-doddle-mini-scarf-by-zurnie.html
  4. http://nurulasyikinmohdanuar.blogspot.com/2014/06/segmen-doddle-mini-scarf-by-zurnie.html 
  5. http://www.aimisyahirah.com/2014/06/segmen-doddle-mini-scarf-by-zurnie.html
  6. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/06/segmen-doddle-mini-scarf-by-zurnie.html 
  7. ANDA?
  8. ANDA?
  9. ANDA?
  10. ANDA?
  11. NAK?
  12. NAK?
  13. DODDLE?
  14. JOM?
  15. LA?
  16. JOIN?
  17. :)
  18. AWAK?
  19. JOM?
  20. JOIN?
  21. .......
  22. .......
Bagi sesiapa yang nak join pergi la sini >> Segmen Doddle Mini Scarf by Zurnie Irmani


Rezeki bulan Jun


Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam Part #2 by Fiqa Nsz


Menang Doddle dari  kak Fiqa



Senarai peserta

Yang ni hadiah random org dari adik Dirax

Yg lain tu tak tahu lagi harap ada rezeki ^^
Semua hadiah belum tuntut. Rasa macam malu je.
Terima kasih kepada sponser dan juga penganjur segmen dan GA ni.
Ada rezeki ZI akan tuntut :'(

Segmen Doddle Mini Scarf by Zurnie Irmani

Assalamualaikum


http://3.bp.blogspot.com/-tWtqgw6HZ8o/U5jWHvb-lWI/AAAAAAAAAcE/Af0UlE7Hxfo/s1600/Banner1.jpg


Dah lama tak buat segmen. Yang hari tu bukan ke kau dah buat? Ah memang la ZI dah buat, kali ni ZI nak bagi kome doddle. Doddle ni takde la cantik sangat tapi memandangkan ZI nak bagi kome terima je la. Okey asyik potpetpot pet, tak habis pula dengan syarat2nya. Bismillahirahmanirrahim...

Syarat:
1 Follow blog Zumyhuna, Zurnie Irmani  (Sertai tapak ini)
2 Tekan iklan> 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Patuhi Syarat di atas, seterusnya...
1 Buat entri bertajuk ‘Segmen  Doddle Mini Scarf by Zurnie Irmani’
2 Letakkan banner di atas 
3 Letakkan dibahagian komen dientri ini,
No. warna doddle: 1/2/3/4
Nama pada doddle (max-5huruf):
Url penyertaan segmen:

Syarat penyertaan: Harus melebihi 30 orang
Sudah Tamat ~ ^^

P/S...
>>Bilangan pemenang akan berubah mengikut keadaan. Sudi-sudi la sertai :)
>>Maaf sekiranya syarat yang ZI letak membebankan kau orang. Jangan tipu tekan iklan. Allah nampak apa yang kome buat.
>>Doddle yang ZI bagi kali ini bertemakan warna-warna lembut. Akan menyusul doddle mini scarf yang berwarna GARANG ... huhuhu macam best je? Nantikan ^^

Segmen #1 Blogwalking Bersama ZURNIE IRMANI sempena cuti sekolah telah berakhir

Assalamualaikum


Terima kasih kepada semua peserta yang bekerjasama dan juga blogwalking ke setiap blog peserta. 

Oleh kerana bilangan peserta tidak melebihi 30 orang, jadi tiada hadiah untuk top raffel.<Berita buruk

Jangan risau, lepas ni ZI akan buat Segmen yang lagi best. Kalau ZI buat sudi-sudi la sertai<Berita baik

p/s- Maaf jika terdapat kekurangan pada segmen ini

Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam Part #2 by Fiqa Nsz


Assalamualaikum

Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam Part #2 by Fiqa Nsz

*KLIK BANNER*
Saya nak doodle macam ni:

1. colour/corak baju: FF95BC
2. colour tie: 5EF7BF
3. colour/corak coat: 9415A5
4. colour seluar: 14268B
5. nama yang hendak ditulis: Farah Zura

Hadiahnya:
Peserta terawal x3 - Doodle Chibi
Peserta Random x7 - Doodle Chibi


Segmen Tamat pada 11 hb Jun tepat pukul 5 PM.

Contest, Segmen, Giveaway 2014

Assalamualaikum

Kpop Giveaway by Syaniz
Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam Part #2 by Fiqa Nsz tamat-11 hb Jun tepat pukul 5 PM.
Segmen Saya Mahu Doddle Dayang Deno tamat-11.59mlm@15/6
Segmen Blogwalking & Bloglist by Aniesa Ahmad
Segmen Reka & Menang Button Badge 2 by Huda tamat 30/6
Contest Doodle Comel By Amila. tamat-belum ditetapkan
G.A by farahdeena fisal
Mini KPOP Giveaway tamat-80 peserta
Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz tamat-15/6
Giveaway Ramadhan 1435H
SEGMEN: Saya nak watermark by kapas-putih.blogspot.com
segmen Blowalking by Ain Eddihar *1 tamat-7/6
Segmen #1 blogwalking bersama ZURNIE IRMANI sempena cuti sekolah
SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah

Segmen Saya Mahu Doodle Dayang Deno

Assalamualaikum

klik banner untuk penyertaan

**Perhatian
  • 30 Pemenang dicari
  • Setiap pemenang akan mendapat sepasang doodle *seperti yang terdapat pada gambar
  • Cara pemilihan pemenang melalui Random.org 


Tamat : 11.59malam @15 Jun 2014

Jualan ZI- Zumyhuna Shope

Assalamualaikum



Okey, macam comot je gambar atas ni.. hihihi Kali ni ZI nak jual barang. Semua yang diatas tu ZI buat sendiri kecuali yang nombor2 tu.

1. Tali ceria
Boleh letak dekat kunci rumah, kunci kereta dan sebagainya

2. Fabrik Bookmark 
Boleh letak dekat mana2 buku. Novel, buku sekolah dan lain-lain

3. EXO Keychain
Bagi kau rang yang double triple minat korea, meh la beli ^^


Semua tu ZI jual RM1.50/ pieces
RM2 untuk postage (Penghantaran biasa)

Murah-murah je. Takde diskaun
Berminat? 

~Discuss, discuss~
Sila wassap di sini>019 4649242 

Segmen Blogwalking & Bloglist by Aniesa Ahmad

Assalamualaikum



Segmen
(klik untuk join)

Hai.. Kak.. blog akak comel, hehehe.. ada-ada je la budak ni*
Bagi saya, blog akak simple, laju pula.. maksud saya, senang orang nak baca sebab loadingnya cepat.
Fuh, bagi org yg internetnya slow memang kata macam tu
Okey apa-apa pun terima kasih sebab nak bloglidtkan semua peserta.. terima kasih banyak2 ^^

Segmen ini akan berlangsung selama 2 minggu dan tamat pada 20 Jun 2014. Semua peserta akan dimasukkan di dalam senarai bloglist selama dua bulan. Sekiranya penyertaan memberangsangkan, insyaallah akan ada hadiah untuk yang bertuah. >Aniesa Ahmad<

Segmen Reka & Menang Button Badge 2 by Huda

Assalamualaikum


(Tekan gambar untuk sertai)

Yang ini je yang ZI mampu buat. Maaf kalau banyak sangat ^^







p/s-Tolong tekan semua gambar :) Terima kasih!

Contest Doodle Comel By Amila.

Assalamualaikum



Saya join Contest ini, bagi kau orang yang happening jom la join sekali :) 

Al Kisah tentang doddle yang ZI buat ni....
Pada suatu petang, hari sabtu, ZI tengah layan internet. Layan fb then, ZI sembang-sembang dengan rakan blogger yang baik hati. Akak ni baik sangat. Dia ajar ZI guna 8Share dan ChurpChurp. Senang hati ni bila ada orang tolong.


Back to the story,
ZI tanya dekat akak tu.. macam mana nak buat doddle. Dia kata kena muat turun Paint Tool SAI. Dah abis download, ZI tanya dia mcm mana nak buat, muka, mata dan lain-lain. Mujur akak ni baik, tak sentap dengan perangai ZI yang macam budak kecik. Akak tu sanggup layan ZI buat doddle. Alhamdulillah.. may god bless u kak.. Good news, ZI dapat buat 1 doddle walaupun tak comel sangat. Comot.


(Si comot ni ada cerita tau. Meh tekan)



Mula-mula akak tu kata buat guna tangan. Bila dapat satu alternatif ni, ZI terus buat. Sayangnya semasa habis scan, gambar tu tak boleh masuk dalam software tu. Sebab tak set format PNG. Lepas tu, buat la sekali lagi dengan set format yang diinginkan. dan terhasil la doddle ini. 

Ini hasil yang ZI buat keesokan harinya setelah 
kakak yang super duper best tu tengok Running Man.. 
Al maklum la, kami ni sehati sejiwa bab kpop ni ..weee

(setiap gambar ada cerita. Jom tekan)

Maaf la Cik Amila,  ZI dah tersasul pula.
Sebenarnya, ZI mula berdoddle semenjak tahun 2014. Nak kata cantik tu tak le sangat. Biasa-biasa je. 
Semua blogger yang pandai buat doddle yang comel menjadi inspirasi ZI  untuk terus mendoddle. Yang tak comel tu jangan terasa pulak. Maaf***


(gambar yang mencipta setiap rasa)


p/s- ZI tak mahu sebut nama kakak yang baik hati tu ^^ I just want to said, I owe u a lot ....
            Kak Amila, cerita ini akan bersambung dengan sebuah blog...
            Thanks kepada rakan blogger yang sudi tekan gambar yang atas tu satu per satu..                                                             beribu-ribu terima kasih untuk kome  

G.A by farahdeena fisal

salam and hye people :),
farahdeenafisal.blogspot.com sedang bermurah hati ingin memberi hadiah kepada blogger-blogger yang sedang bergiat aktif pada masa sekarang.
Oleh yang demikian,terhasil lah giveaway by farahdeena fisal.
Penyertaan semua blogger amatlah dinanti-nantikan. !!

klik pada banner untuk join ;)

Nak menang hadiah ???
ikut langkah-langkah dibawah ini :

buat post tajuk : G.A by farahdeena fisal
copy code di box bawah ini dan paste kan di bahagian HTML post @ klik pada banner
follow SINI & SINI
senaraikan link url blog blogger-blogger yang lain (seramai yang boleh ) dan tag kan kepada mereka.

Hadiah akan diberikan berdasarkan senarai link url blog paling banyak dan ikut semua syarat- syarat.

Tag:

  1. http://nurulasyikinmohdanuar.blogspot.com/ 
  2. http://rahsiahatikuyangtidakkufikirkan.blogspot.com/
  3. http://fiqahhamed.blogspot.com/
  4. http://www.fatindiana.com/
  5. http://www.lyssasecret.com/
  6. http://missqerieyal.blogspot.com/
  7. http://dalilamimi-mimiepotpet.blogspot.com/
  8. http://aniszahirah87.blogspot.com/
  9. http://www.ayuinsyirah.my/
  10. http://malfoy-xoxo.blogspot.com/
  11. http://qileh.blogspot.com/
  12. http://nurnabilahhh.blogspot.com/
  13.  http://vanillagiveaway.blogspot.com/
  14.   http://syaza-applemints.blogspot.com/
  15.   http://just2saywhatever.blogspot.com/
  16.   http://hajarashikin.blogspot.com/
  17.   http://arnilala.blogspot.com/
  18.   http://duniamisskepeng.blogspot.com/
  19.   http://wanruswaniee.blogspot.com/
  20.   http://bubugijo.blogspot.com/
  21.   http://satujanjikita.blogspot.com/
  22. http://firzanahazhar1.blogspot.com/
  23.   http://atiqahamelya.blogspot.com/
  24.   http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/
  25.   http://nineight.blogspot.com/
  26.   http://anak-shukri.blogspot.com/
  27.   http://twinkleeestar.blogspot.com/
  28.   http://idahabdulrashid.blogspot.com/
  29.   http://ohsehunwifeyy.blogspot.com/
  30.   http://k-pophitsz.blogspot.com/
  31.   http://fifybaro.blogspot.com/
  32.   http://inspiritelements.blogspot.com/
  33.    http://jihahjihahjihah.blogspot.com/
  34. http://diaryzakiah.blogspot.com/
  35. http://thecutepurpleprincess.blogspot.com/  
  36.  http://pipigebutm.blogspot.com/
  37.   http://atiqahamelya.blogspot.com/
  38.   http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/
  39.   http://nineight.blogspot.com/
  40.   http://anak-shukri.blogspot.com/
  41.   http://twinkleeestar.blogspot.com/
  42.   http://idahabdulrashid.blogspot.com/
  43.   http://ohsehunwifeyy.blogspot.com/
  44.   http://fifybaro.blogspot.com/
  45.   http://inspiritelements.blogspot.com/
  46.   http://atiqahnorbeli97.blogspot.com/
  47.  http://jihahjihahjihah.blogspot.com/
  48. http://diaryzakiah.blogspot.com/
  49. http://dowifey.blogspot.com/
  50. http://ciksiputsoda.blogspot.com/
  51. http://najahmustapa.blogspot.com/
  52. http://syahida-sapuan.blogspot.com/
  53. http://fisha-azlina.blogspot.com/
  54. http://giveawaybloggies.blogspot.com/
  55. http://arrienlove.blogspot.com/
  56. http://ourmemoria.blogspot.com/
  57.   http://wani-siulatbuku.blogspot.com/
  58.   http://duniazumal.blogspot.com/
  59.   http://luviza-98.blogspot.com/
  60.   http://darlingninie-cgl.blogspot.com/
  61.   http://idreyldreams.blogspot.com/
  62.    http://seharumlavenda.blogspot.com/
  63.   http://adna2029.blogspot.com/
  64.  http://blurrr4evablurr.blogspot.com/
  65. http://strawberrysgurls.blogspot.com/
  66. http://purplestarz89.blogspot.com/
  67. http://jnjikita.blogspot.com/
  68.  http://lalazarryn.blogspot.com/
  69.   http://macammacamcite.blogspot.com/
  70.  http://www.dhiyaafraabella.com/
  71.  http://storymorybudakcomot.blogspot.com/
  72.  http://blogkusuperstar.blogspot.com/
  73. http://tintamerahjambu97.blogspot.com/
  74. http://nuyushahidarahim.blogspot.com/
  75. http://mininominomi.blogspot.com/
  76. http://lemoncandy-angel.blogspot.com/
  77. http://story-morey.blogspot.com/
  78.   http://kenny977.blogspot.com/
  79. http://sibodohjangankacau.blogspot.com/
  80.  http://isyapurple.blogspot.com/
  81. http://sabdapelangi.blogspot.com/
  82. http://keyranazleen.blogspot.com/
  83. http://www.lyssasecret.com/
  84. http://alyanimatshah.blogspot.com/
  85. http://faizahyahya.blogspot.com/
  86. http://supersagaaaa.blogspot.com/
  87.  http://dirax.blogspot.com/
  88. http://atiqahamelya.blogspot.com/
  89.  http://ssurianahyana.blogspot.com/
  90.  http://sitinurhazimah.blogspot.com/
  91.  http://rabiabiz79.blogspot.com/
  92.  http://zxcvbnmml.blogspot.com/
  93.  http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/
  94. http://smilestoryyismine.blogspot.com/
  95. http://sallyyatiey.blogspot.com/ 
  96. http://pelangiraudhah.blogspot.com/
  97. http://akuorangkecilengkauora
  98. http://cutepink97.blogspot.com/
  99. http://www.dayangdeno.com/
  100. http://duniaimpianfatin.blogspot.com/
  101.  http://farhanlavinch.blogspot.com/
  102.  http://nineight.blogspot.com/
  103.  http://ciknurepaa.blogspot.com/
  104. http://zakira-afina.blogspot.com/
  105. http://nothingmuchbutyeah.blogspot.com/
  106.  http://farahaanna.blogspot.com/
  107. http://coratcoretsibudaktembam.blogspot.com/
  108.  http://kaktusoren.blogspot.com/
  109. http://nanakimie.blogspot.com/
  110. http://aineddihar.blogspot.com/
  111.  http://drshikinzainal.blogspot.com/
  112. http://fiqadira.blogspot.com/
  113. http://nad2nadzirah.blogspot.com/
  114. http://sitracey.blogspot.com/
  115.  http://lucky-charlotte.blogspot.com/
  116.  http://mulan-sahbanu.blogspot.com/
  117.  http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/
  118. http://theppgirl.blogspot.com/
  119.  http://frhrn.blogspot.com/
  120. http://leeya-gimmick.blogspot.com/
  121.  http://littlestory-in-smallworld.blogspot.com/
  122. http://ilhamdatangdarihati.blogspot.com/
  123.  http://norshamimi.blogspot.com/
  124. . http://www.aimisyahirah.com/
  125. http://www.dayangdeno.com/
  126.  http://justforfund.blogspot.com/
  127.  http://www.girlzowey.blogspot.com/
  128. http://notashalimar.blogspot.com/
  129.  http://intaib.blogspot.com/
  130.  http://sheerachocolate.blogspot.com/
  131. http://salinasafea.blogspot.com/
  132.  http://aliatulaiman.blogspot.com/
  133. http://ninahaniadin.blogspot.com/
  134.  http://hudaabasri.blogspot.com/
  135. http://strawberriycoklat.blogspot.com/
  136. http://zafarah.blogspot.com/
  137. http://atiezakaria.blogspot.com/
  138. http://www.ayuinsyirah.my/
  139.  http://shafiquestevenson.blogspot.com/
  140.  http://strawberrysgurls.blogspot.com/
  141. http://cahayakasih90.blogspot.com/
  142.  http://exolovelovelove.blogspot.com/
  143.  http://supersagaaaa.blogspot.com/
  144.  http://weareoneexomember.blogspot.com/
  145. http://www.uqeyblogger.blogspot.com/
  146.  http://slaveofthealmightyallah.blogspot.com/
  147.  http://budakpeliksstory.blogspot.com/
  148.  http://eyqayushaiza.blogspot.com/
  149.  http://www.ciklisa.com/
  150.  http://syxfiqxnissx.blogspot.com/
  151. http://hanisharis.blogspot.com/
  152.  http://ku-muslimah-biasa.blogspot.com/
  153.  http://noorecha.blogspot.com/
  154.  http://ainariffins.blogspot.com/
  155.  http://theonlygirl98.blogspot.com/
  156.  http://keyranazleen.blogspot.com/
  157.  http://pinkiesmemo.blogspot.com/
  158.  http://rikochikatodain.blogspot.com/
  159.  http://myimpiannaad.blogspot.com/
  160.  http://mydreamhigh123.blogspot.com/
  161.  http://keranaakumalu.blogspot.com/
  162. http://seindahnostalgiasemalam.blogspot.com/
  163.  http://funnyvelove.blogspot.com/
  164. http://alyanimatshah.blogspot.com/
  165.  http://www.fardiyah.blogspot.com/
  166. http://nad-lifeisfun.blogspot.com/
  167.  http://jomsantaisekejap.blogspot.com/
  168. http://adna2029.blogspot.com/
  169. http://aliya30.blogspot.com/
  170. http://blogashalya.blogspot.com/
  171. http://isyahsazalee.blogspot.com/
  172.  http://cercitertashaqisha.blogspot.com/
  173.  http://farahdeenafisal.blogspot.com/
  174.  http://aliatulaiman.blogspot.com/
  175. http://hanahafis.blogspot.com/
  176. http://idreyldreams.blogspot.com/
  177. http://anisfadliyana.blogspot.com/
  178. http://aswanazmy.blogspot.com/
  179. http://fiqanszsecrets.blogspot.com/
  180. http://aisyahambris.blogspot.com/
  181.  http://anereodacandid.blogspot.com/
  182.  http://kisahsinenot22.blogspot.com/
  183.  http://hanazaty.blogspot.com/
  184.  http://fie-mi.blogspot.com/
  185. http://amirahamer.blogspot.com/
  186. http://mr-mrshafiezy.blogspot.com/
  187.  http://lovebluecloudly.blogspot.com/
  188. http://arrienlove.blogspot.com/
  189. http://smilingsafieqa.blogspot.com/
  190.  http://shafyqahazahar.blogspot.com/
  191.  http://muslimahsejati96.blogspot.com/
  192. http://syahirahnabilah96.blogspot.com/
  193.  http://hajarhikaru.blogspot.com/
  194. http://humairalee.blogspot.com/
  195. http://wnamstar.blogspot.com/
  196. http://jueliana-koreanworld.blogspot.com/
  197. http://mellyareenza.blogspot.com/
  198. http://shapurpleungu.blogspot.com/
  199. http://eikingg.blogspot.com/
  200. http://beloglistaimifiqa.blogspot.com/
  201. http://halimatussaadiah-itus.blogspot.com/
  202. http://bluepinkiey.blogspot.com/
  203.  http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/
  204.  http://reenadila.blogspot.com/
  205. http://25april2011.blogspot.com/
  206.  http://nadcontestandgiveaway.blogspot.com/
  207. http://www.diarijejakahangat.com/
  208. http://www.kisahsidairy.com/
  209. http://madihahdaisy.blogspot.com/
  210. http://hunyieda.blogspot.com/
  211.  http://syiralokman.blogspot.com/
  212. http://sueakgogeous.blogspot.com/
  213. http://tengkushira.blogspot.com/
  214. http://kamuainsayang.blogspot.com/
  215. http://sandakanzone.blogspot.com/
  216.  http://syahmizaludin.blogspot.com/
  217. http://taochenlay.blogspot.com/
  218.  http://asyuasyuranovelis.blogspot.com/
  219.  http://iolacaviarofficial.blogspot.com/
  220.  http://impossibletothinknow.blogspot.com/
  221.  http://atiqahamelya.blogspot.com/
  222.  http://irenevaleriena.blogspot.com/
  223.  http://pykazamberi98.blogspot.com/
  224.  http://yoursweetsourlife.blogspot.com/
  225.  http://fairytaleeeeeee.blogspot.com/
  226. http://www.azlitamasammanis.com/
  227. http://abigailsarahratri.blogspot.com/
  228. http://nurzuradream.blogspot.com/
  229. http://semuanyapendek.blogspot.com
  230. http://k-pophitsz.blogspot.com/
  231. http://nothingperson.blogspot.com/
  232. http://raradeluxe.blogspot.com
  233. http://mohdnoorshawal.blogspot.com
  234. http://zakieazid.blogspot.com/
  235. http://sayurlemak.blogspot.com/
  236. http://dyshasahhir.blogspot.com/
  237. http://aniesaahmad.blogspot.com
  238. http://sebabakusabrina.blogspot.com/
  239. http://misz-aa.blogspot.com/
  240. http://ailya-saffaa.blogspot.com/
  241. http://komikfeeqry.blogspot.com/
  242. http://rainfallasleep.blogspot.com/
  243. http://fazilahalim.blogspot.com/
  244. http://solehahgirlz.blogspot.com/
  245. http://noormalashahar.com/
  246. http://semuthitampanjatdinding.blogspot.com
  247. http://adarnadzmie.blogspot.com/
  248. http://misshunymadu.blogspot.com/
  249. http://dunia-impian-kita.blogspot.com/
  250. http://kaktusoren.blogspot.com/


 




Sunshine

EP3

Aku pandang luar tingkap. Burung yang berkicauan aku pandang sekilas. Ibu aku pandang. Aku mahukan kepastian.

“Rey, kamu pergi la kejap..” Bukannya Rey tak tahu, ibunya memang pandai dalam pujuk memujuk ini. Mahu lemah lututnya jika dia terus pegun di situ.

“Biar betul ni ibu” Ibu renung aku. Di balik renungan itu aku tahu ibu turut berdukacita.

“Nak buat macam mana, takdir dah tulis macam tu untuk Rey.”  Hari ini mentari menyembunyikan diri. Aku tak tahu apa yang perlu aku lakukan. Tawaran ibu beberapa hari lepas kembali mengimbau minda.

“Rey, ada benda yang ibu nak cakap.” Renungan ibu yang lembut buat aku tak keruan. Adakah ibu dah jadikan aku sebagai mak sanggup.. Eh? Ada ke mak sanggup dalam dunia ni. Setahu aku, pak sanggup tu ada la.

“Cakap je la bu, macam tak biasa pula.” Aku senyum sambil mencapai kain.

“Mak Hawa..”

“Kenapa ibu?”

“Dia nak minta kamu tolong dia buat sesuatu..”Macam pelik je bunyinya. Curious aku kalau ibu macam ni. Cakap sekerat-sekerat macam scarf sekerat..hehehe
Aku tunggu ibu memulakan bicara. Nampaknya, ibu tengah ralit melipat baju dan takde masa nakberbual lagi dengan aku.

“Ibu..uuu” Mata ibu renung aku. Semacam. Mesti nak kata aku gedik la ni..

“Yup. Anything?”

“Kenapa dia nak jumpa Rey?” Aku telan liur. Rasa macam tak boleh telan bila aku fikir yang bukan-bukan.

“Dia nak minta Rey teman kan dia kejap. Anak-anak dia semua outstation. Maklum la orang tua. Anaknya takut kalau Mak Hawa sorang-sorang. Tu yang nak minta kamu tolong teman tu.” 

“Fuh lega. Ingatkan apa la tadi.” Dada ku urut perlahan
“Rey ingatkan apa tadi?”

“Erk.. takde apa-apa” Sengih aku pamer takut pulak kalau-kalau ibu dapat menebak isi hati aku.

“Dah, pergi siapkan baju, nanti ibu hantar kamu ke rumah Mak Hawa.”

“Nak drive sendiri la bu...”

“Tak boleh. Lagipun ibu ada kerja nanti. Susah kalau takde kereta.”

“Ok, ok. Rey siapkan baju sekarang.” Entah kenapa bunyi suara yang aku lontarkan terasa macam tak keluar. Mungkin aku sedih sangat bila ibu tak bagi aku bawa kereta..

@_@

“Apa yang kau asyik pandang tu?” Ujar seorang gadis berbaju t-shirt sukan. Dia mula menghampiri rakan disebelahnya yang sibuk merenung sesuatu. 

“Aku tak ada buat apa-apa la, Zana" Matanya masih melekap pada buku nota.

"Nak sorok dekat aku konon, aku tahu kau dah tak sabar nak kahwin." Selamba sahaja Zana menuturkannya. Mulut sudah dimuncungkan tanda tidak betah dengan sikap rakan baiknya itu. 'Sanggup kau rahsiakan benda belakang aku.' Rintih Zana di dalam hati.

Mendengar sahaja bicara rakannya, matanya terus terbutang, "Kahwin?" Buku nota dibawa ke tepi. Dia masih memegang buku itu. Muka Zana kelihatan sedih.

"Kau tahu kan yang aku ni tak ada pakwe. So, no kahwin-kahwin dalam waktu terdekat."

"Tengok kan.. kan aku dah kata kau nak kahwin punya."

"Bukan la. Ishh, kau ni nak merajuk ar pula."

"Macam mana aku tak sentap bila kawan aku dekat sini, dia buat aku macam tak wujud. Macam invisble women." Perlahan-lahan Zana kembai tersenyum. Rakan ditepi tersengih. Mahu juga Rey mengekek tetapi takut rakan seperjuangannya berkecil hati. Dia hanya ketawa di sudut hati.

"Sorry la Zana, aku sebenarnya best tengok muka dia. Macho, smart dan berkarisma." Tutur gadis itu lancar sambil memeluk erat buku nota bergambar boboiboy kesukaannya. Duduknya  di atas rumput diperbetulkan.

"Rey.. boleh pulak kau suka Vempire macam dia ?" Mata terarah kepada alis rakan disebelahnya itu.

"Cinta itu buta Zana. Tapi, cinta aku ini takkan jadi nyata sebab aku dan dia banyak bezanya.." Zana menganggukkan kepala. 

"Betul kata kau. Dah la  Rey, jangan frust-frust. Nanti kau tak lawa nak jadi cheerleder untuk rumah sukan kita.Kalau diorang kalah, kau aku persalahkan. Hahaha.." Gelak tawa Zana yang kedengaran membuatkan hati Rey berbunga. 'Tadi sentap, sekarang dah tak.  Syukur ya Allah.'

"Wei.. sejak bila sekolah kita menghalalkan pelajar kita mengedik macam tu?"

"Hehehehe"Sengihan itu meredupkan pandangan Rey. Alhamdulillah, kini dia mempunyai chum yang terbaik. HE is a good planner. 

Kini mereka sedang mencuci mata sambil melihat pelajar yang sedang membuat latihan. Mereka sama-sama duduk di tepi padang sambil menunggu giliran untuk menunjukkan bakat dalam bersukan.

p/s-maaf lambat update. Silakan memberi komen yang jujur ^^

Mini KPOP Giveaway

Assalamualaikum


(CLICK BANNER TO JOIN)

I think this was first GA that  I have join with theme KPOP.
ZI love KPOP? Oh i like them all. Super Junior, 2PM, Boyfriend,and EXO surely
Okey, I hope I have luck and pass the GA ^^

p/s- sorry for my broken english

Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz

Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz
KLIK BANNER untuk menyertai giveaway ini!

Special Thanks to:
Para sponsor giveaway ini iaitu Mr. Cupid, Anis Nadzirah, NARA Kpop Online Shop, Karimah Zulkafali, Aliatul Aiman dan Keyranazleen. Giveaway ini dianjurkan oleh Fiqa Nsz

Jangan lepaskan peluang untuk merebut hadiah menarik yang ditawarkan!
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah album Infinite Last Romeo [official original album],
Cabutan bertuah pula mencari seramai 16 pemenang untuk merebut hadiah seperti MP3 shuffle, Infinite Replica Jersey, Infinite special limited edition badges, Infinite badge, Notebook, Infinite Key Holder dan topup!

Giveaway ini berlansung selama sebulan iaitu dari 15 May sehingga 15 Jun 2014.
Jom sertai sekarang sebelum terlambat!

Resensi Novel: Kukejar Kau Lari- Raihan Zaffya

Assalamualaikum



Hai semua. Baru tadi ZI habis baca keseluruhan novel KKL. Okey kita terus kepada ceritanya.

   Cerita ini mengisahkan perjalanan kehidupan seorang anak yatim yang bernama Nadira. Dia dikejutkan dengan hasrat sepasang orang kaya yang ingin menjadikkannya sebagai seorang anak perempuan dalam keluarga itu. Dia terpaksa berpisah dengan teman baiknya, Zariq.


    Sebelum pemergiannya, dia telah berjanji ingin mencari Zariq sewaktu dewasa kelak. 


Di rumah mewah itulah Nadira berubah dari menjadi seorang yang pendiam kepada seorang yang tegas dan banyak mulut. Dulu, Nadira mudah dibuli oleh Hardy, anak tunggal Puan Suzi dan Tuan Daniel. 


                Apabila meningkat dewasa, Hardy mula terasa sesuatu yang tidak kena terhadap dirinya. Tiap kali dia berhadapan dengan Nadira, Hatinya seakan-akan berdetak dan tidak berhenti mengalunkan iramanya yang tidak dikenalpasti puncanya.

         
Daniel Family Store telah menemukan Nadira kembali dengan Zariq walaupun pada waktu itu Zariq tidak mengetahui bahawa perempuan itu yang dilanggarnya ialah Nadira.

                  
Nadira tidak dapat menerima Hardy dalam hidupnya. Bukan kerana takutkan si kucing parsi, tetapi, sikap panas baran Hardy yang tidak mudah diubah. Sudah berkali-kali di memohon maaf, tetapi dia tetap mengherdik dan memarahi Nadira.


              Oleh kerana terjadinya sesuatu peristiwa yang begitu mengguris hati Nadirah, dia kembali semula ke Cameron Highland bersama dengan keluarga Al-Mustaqim, Zariq, Tajol, Busyra, Midi dan Cik Ah. Dia gembira disitu tanpa gangguan sesiapa.

Nak tahu kesudahan novel ini? Beli la dari Penulisnya.. atau beli saja dikedai buku terdekat

Pengajaran:
1)Jangan la kita melayan anak yatim dengan buruk
2)Cinta bukan segalanya
3)Mulut lebih tajam berbanding pedang
4)Sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit
5)Bersatu teguh, bercerai roboh

p/s-idea tak keluar banyak. Setakat ini sahaja yang ZI mampu tulis ^^


Giveaway Ramadhan 1435H

Assalamualaikum



Selamat berpuasa rakan-rakan blogger. Sudi2 la singgah ke blog kedua versi BI ^^

Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam by Fiqa Nsz

Segmen Saya Nak Doodle 48 Jam by Fiqa Nsz

*KLIK BANNER*
Saya nak doodle macam ni:

1. colour/corak tudung: kosong, purple
2. nama yang hendak ditulis: Farah Zura
3. colour baju: purple slow
4. colour/corak layer skirt: trible purple gelap (maaf jika banyak permintaannya ^^)
Hadiahnya:
Peserta terawal x5 - Doodle
Peserta Random x5 - Doodle


Segmen Tamat pada 7hb Jun tepat pukul 1 AM.

Selamat Berpuasa 1435 Hijrah

Assalamualaikum 


pejam celik pejam celik, kita dah nak sambut bulan Ramadhan. Tak sabar rasanya nak berpuasa. 

Kalau kome yg nak berdiet, jangan lepaskan peluang ni. Tambah2 korang yang dah meningkat dewasa ni. Jangan nak tinggal-tinggal puasa tau.

Bagi kawan-kawan yang ada tinggal puasa hari tu jangan lupa ganti. Masa hidup ni la kita harus perbaiki kelemahan diri.

Okey la ZI tak nak cakap banyak. 
"SELAMAT BERPUASA" *Jangan nak ingat raya je. Puasa tu biar penuh dengan amal, baru perjalanan hidup kita berkat ^^

Isilah hati mu dengan zikir, bacaan al-Quran dan sedekah.
Insyallah rezekimu akan murah

p/s- Alhamdulillah, syukur. Ramai juga yang sambut ajakan ZI untuk segmen ni.
       bagi yg belum join tekan sini @_@ jom kita bersegmen dan jalan2 ke blog kawan-kawan

Tengah habiskan novel 'Kukejar Kau Lari' nukilan novelis Raihan Zaffya

SEGMEN: Saya nak watermark by kapas-putih.blogspot.com

Assalamualaikum

SEGMEN: Saya nak watermark by kapas-putih.blogspot.com

Saya join segmen ini

url blog- http://eatmakeread.blogspot.com/
Watermark- saya letakkan gambar ni dulu ^^



p/s-saya tak tahu apa itu watermark.
Thanks jemput saya :) &join segmen saya

Tamat pada: 8/6/2014

Kek Coklat Basah vs Red Velvet Cake

Assalamualaikum

(boleh la tahan banyak)


Hrmm kali ini lepas abis family day, bermula la acara kami bersilat didapur dgn cheese dan pelbagai lagi bahan2. Hehehe. 

Jom tinjau apa yang kami buat.
Mula2 kakak aku xde resepi, lps dah ambil resepi through fb kami pun godek2 la brg kat dapur. 

Sini aku akan share resepi yg aku masak*aku follow up kakak aku je. Tukang kacau cheese je ni ^^

Resepi Kek Coklat Lembap

Bahan2
1. 2 cwn tepung gandum> cap apa2 pun boleh, biasanya family aku pakai cap sauh
1 cwn serbuk koko
1 cwm gula pasir
1 cwm susu pekat
1 cwn minyak
1 cwn air panas
3 biji telur >kakak aku pakai telur Gred A
1 Sudu teh baking powder/ serbuk penaik
1 Sudu teh Soda bikarbonat

Cara2
1. Sukat semua bhn betul2
2. Ayak bersama semua bahan kering
serbuk koko + tepung + soda bikarbonat + baking powder
3. Ambil mangkuk, letakkan gula dan telur. Pukul sehingga kembang. Gunakan pemukul adunan jika ada. Pastikan adunan menjadi kembang dan memutih serta kelihatan likat dan fluffy mcm awan ^^
4. sesudah itu, masukkan bhn2 kering yg telah diayak dgn meletakkan bhn kering di dlm pengayak dan ayakkan di atas adunan tadi.
5. Masukkan susu pekat. Kacau sebati.
6. Letakkan minyak dan kacau sebati.
7. Taruh air panas dan kacau perlahan. Pastikan adunan tersebut kelihatan cair dan berwarna coklat pekat.
8. Masukkan di dlm bekas. Kukus selama 20minit @ sehingga masak.

>Cara memastikan kek dah masak, ambil lidi. Cucuk dlm kek. Jika lidi tiada adunan, ini bermakna kek dah sedia utk di mkn. 

p/s- jgn taruh koko bnyk sgt nnti kek terasa pahit. Jika mahukan rasa yg enak, jgn letakkan terlalu bnyk gula dan susu pekat.


Kek yg kedua pula (Red Velvet Cake)

Bhn2
1. 2 cwn tepung serbaguna
2. 2 sudu besar serbuk koko
3. 1 sudu kecil baking powder
4. 1 sudu kecil soda bikarbonat
5. 1 sudu kecil garam
6. 1 cwn buttermilk@ susu cair/segar+cuka(biar selama 10 minit)
7. 1 cwn gula halus
8. 1 sudu besar pewarna merah
9. 1 cwn air panas
10. 2 biji telur> Gred A
11. Esen vanilla

Cara2
1. Gula+telur( pukul sehingga kembang n look fluffy like cloud)
2. Masukkan minyak+ esen vanilla pukul
3. Plus buttermilk+ Pewarna merah beat lightly
4.Masukkan bhn2 yg diayak sedikit demi sedikit
5. Masukkan air panas dan kukus sehingga 20 minit ^^
Fuh lega. Sukat bhn betul2 dan masukkan bhn2 kering  mcm resepi kek coklat. Tada.. beres


Cara2 membuat cream cheese utk diletakkan diatas kek~
1. Ukur susu pekat 1/2 cwn+ 1 bungkus cream cheese(kecil). Letak di dlm mangkuk. Kacau dlm mangkuk. Jika mahu cara yg lebih mudah, masukkan semua bhn tersebut ke dlm pengisar.
2. Letakkan sekali susu carir 1/2 cwn. Putar perlahan dan laju. Setelah kembang, simpan di dlm peti sejuk selama 10 minit atau sehingga adunan tadi likat dan mudah utk diletakkan di atas kek  

Cara meletakkan cream tadi di kek:
1. Tunggu sehingga kek sejuk.
 2. Jika kek tebal, potong 2 kek tersebut. Macam mana pulak ni? mesti kau org tertanyakan? Haa.. sama je mcm yg kita beli kat kedai, potong dua.
3. ketepikan kek yg telah dipotong di bahagian atas.
4. Letakkan cream tadi. Jgn terlalu bnyak. Aku takut nnti kome gemuk pula.. hihihi sorry..
5. Letakkan bhgian atas kek.. Letakkan cream di atasnya.
6. Letakkan cheese chedar yg diparut diatas cream cheese.
7. Tutup menggunakan Plastik warpping. Letak dlm peti sehingga ia mengeras.
8. Makan la puas2 hee (Jgn gemuk sudah)



Hasilnya:

(kek yg diletakkan cheese)


( cupcake coklat)

p/s- Selamat menjamu selera. ^^  Maaf jika ada sebarang kekurangan 
        Jgn lupa komen tau

Aku Bukan Wanita Sempurna

Assalamualaikum

Zu nak minta maaf kat kau orang kalau zu ada buat salah.
Bukannya apa zu minta dan mohon sangat agar kome tak rasa terpaksa datang ke blog yang kecil ini.

Bukan niat zu nak bersedih ke apa tapi, dalam dunia ni xde seorg pun yg lari dari melakukan kesilapan.Tadi tengok status earning 8Share. Pasal korang punya hati yg baik la earning kita ok. 

Thanks tau kau orang. Zu minta apa yg korang tekan tu ikhlas. Tolong org banyak faedahnya. Kalau mengata org buruk padahnya. Zu maafkan semua yg baik dkt zu, tambah2 yg ckp belakang2.
Korang nak tau tak? kalo kita mengata org, bermakna kita dah bagi pahala dekat org yg kita kata. Lagi satu, Allah tak ampunkan salah org yg buat silap dgn org lain kecuali insan yg teraniaya itu sendiri memaafkan.
Elok jangan berdendam. Maafkan je salah org yg dok kata kita tu. Xde la hati rasa terseksa. Betul tak?

Zu nak pantun sikit. (Credit to guru cemerlang BM kat sekolah ^^)

Selamat petang selamat pagi,
Lain kali jumpa lagi.
                                        Bye2. Assalamaualikum

p/s- Nak derma? Sila tekan abg handsome di sidebar. Tq 

segmen Blowalking by Ain Eddihar *1

Assalamualaikum



Tengok org buat segmen kita pun nak buat jugak.
Jom join segmen kita dekat sini > Zurnie Irmani
p/s- saya dah tekan iklan dan follow blog
Tahniah bakal jadi ibu ^^


Hotel Dengan Harga Yang Berpatutan Di Bukit Tinggi Pahang

Assalamualaikum dan hai hai hai… Pernah tak korang merancang nak bercuti di Bukit Tinggi di Bentong Pahang?? Percutian ala-ala...

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini