IT WAS SUNDAY MORNING


Hari ini hari ahad. Aku selalunya berada di atas katil pada waktu ini. Tapi sekarang, aku sedang tergesa-gesa bersiap untuk pergi ke pejabat. Aku lambat bangun. Ini semua sebab dia. Dia selalu buli aku. Bos aku suruh aku kerja pagi ini pun sebab termakan dengan kata-kata dia. Aku mangsa dia untuk siapkan kerja di pejabat.

Aku nampak kereta, basikal dan pengangkutan lain. Tapi.... mana bas? Dia saat aku perlukan kau. Kau tak kunjung tiba. Aku renung jam dipergelangan tangan. Dah 8 setengah pagi. Patut pun. Waktu macam ini bas dah takde dah. Kena tunggu pukul 10 pagi la pulak. Tak boleh jadi ni. Jadi, aku ambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja. Hrmm.. kan bagus aku jadi CEO...  aku tak perlu nak datang awal. Duduk ofis dan bagi arahan dekat pekerja. Kan ke bagus...

Angan-angan aku hilang tiba-tiba. Aku lihat taman yang cantik tersergam indah di hadapan ku. Terdapat ramai remaja dan orang dewasa di situ. Ada yang berlari dan ada yang sedang berjalan sambil termengah-mengah. Mungkin penat lepas habis jogging kot.. Aku berjalan perlahan-lahan sambil mengambil udara pagi yang nyaman. Lama dah aku tak hirup udara yang macam ini. Aku mula berjogging . Rasa best pulak jogging pagi-pagi. Tapi,  best tu sekejap je bila aku mula perasan ada mata yang memandang setiap langkah ku. Tak sukanya aku. Ah, lantak dia la nak pandang aku pun. Bukannya dapat apa.

Selepas beberapa minit berjogging, aku mula berasa lelah. Penat kot. Tambah-tambah kawasan taman ni tak rata. Bengkang- bengok. Boleh pening kalau takde stamina. Aku teruskan aktiviti ini setelah mengambil nafas. Kali ini aku kaki ku bertukar corak dari berjogging kepada berlari.  Tapi, aku masih mampu melihat orang di sekeliling ku memandang aku sambil tersengih dan ketawakan aku. Aku pelawak ke? Aku perasan ada seorang budak perempuan dalam lingkungan belasan tahun ketawakan aku.

Akhirnya, aku jatuh. Semua ini salah aku sebab pedulikan that stranger girl. Aku rasa sedih sangat dan aku rasa hati aku pun dalam keadaan yang sama apabila aku dapat rasa ada orang pandang aku. Aku pandang kaki aku yang terasa sakit. Seterusnya, aku renung baju yang aku sarungkan ke badan. Aku pandang sekeliling dan aku tutup muka aku dengan tapak tangan. Malunya aku sebab berjogging dengan baju ini. Aku pakai baju kasual untuk ke pejabat. Slack hitam dan blouse maroon cotton. Aku bangun perlahan-lahan dan betulkan baju yang terkena debu. Aku berjalan perlahan. Aku rasa macam siput oleh kerana aku berjalan terlalu lambat kerana malu dengan orang yang asyik renung aku.

Sekarang, aku hanya fikirkan apa yang perlu aku buat sekarang. Pelbagai persoalan bermain di minda aku. Aku terlupa untuk membuat sesuatu. Aku cuba mencerna ..apa yang aku perlu buat sekarang?  Tiba-tiba aku terlupa yang aku perlu ke ofis sekarang. Aku renung jam di pergelangan tangan sekali lagi. Dah 9.30 pagi! Bos aku sudah semestinya akan membebel dekat aku nanti. Aku melabuhkan punggung ke kerusi yang terdapat di taman itu.  Aku masih duduk di sini sebab aku tak tahu macam mana nak ke ofis.


Sebenarnya aku baru kerja di ofis dalam sebulan. Aku juga orang baru di kawasan ini.  Aku selalu sesat bila aku ke luar. Kawan serumah aku selalu ingatkan aku supaya ingat jalan untuk ke ofis, pejabat pos dan pasar tapi, aku tak pernah ambil pusing cakap dia.  Aku selalu menggunakan perkhidmatan teksi untuk ke mana-mana sahaja. Bila hujung bulan macam ni, baru la aku mula berjimat dengan menggunakan bas sebagai pengangkutan.

Nasi dah jadi bubur. Jangan kenangkan masa lalu. Masa yang berlalu tetap berlalu. Aku sedar aku perlu mengetahui tempat tempaatku mencari sesuap nasi. Kicauan burung menampar di pendengaran ku. Tiba-tiba, aku rasa ada sesuatu yang pelik. Bunyi tapak kaki manusia. Tiba-tiba ada sesorang memanggilku. Aku pandang insan yang menyeru nama ku tadi.

Johan.. bukan Jehan Miskin, dia seorang yang kaya tapi, dia selalu buat aku marah. Aku tak tahu apa sebab dia selalu kacau aku. Aku tengok dia.Dia duduk bersebelahan aku. Aku menekup mukaku dengan telapak tangan. Aku turunkan tangan dari wajah dan aku boleh lihat dia renung aku sambil mengerutkan keningnya.

What are you doing now?” Speaking pula dia ni.

I am I was sitting here. Didn’t you see me?” Haa. Kan dah kena
Dia diam. Aku tanya dia.

 “So, kenapa ada kat sini?”

“Untuk menjadi seorang lelaki yang kuat saya mestila ada stamina untuk memperbaiki tahap kesihatan saya. Kenapa awak tak pergi ofis? Mesti bos membebel nanti.” Kemudian dia sengih dekat aku dan ketawa.

 Lawak ke mimic muka aku? Aku Cuma tongkat dagu pandang dia yang berpeluh lepas abis jogging. Dia pakai baju t-shirt putih dengan seluar trek. Aku pasti dia tengah penat sekarag ni. Dari tadi asyik mengelap peluh dengan tuala kecil dia tu.

So apa yang u nak buat sekarang?”

“Duduk sini dan balik bila bosan.”

“Tak patut ...tak patut.” Patut apa.. aku boleh menikmati nikmat tuhan.

Dia sambung bicaranya,,  “Nursha... Jom ikut i, takde la u buang masa.”

“Mana?”

Breakfast.”

okey..”Aku sebenarnya tak biasa dengan Jo ni. Tapi, bila dia baik dengan kita..kita kena la buat baik kan sebab.. setiap kebaikan harus dibalas kebaikan.

TAMAT

p/s{First short story  from me. Sorry for my mistake in writing. Komen yang jujur amat dihargai ^^ Thanks for reading!}

Selamat Hari Raya Aidilfitri..maaf zahir dan batin

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Sempena hari raya yang mulia ini zu ingin mengucapkan ampun dan maaf andai diri ini ada tersilap kata. Jika zu ada menaip sesuatu yang kurang baik di blog ini maaf la.

Zu mewakili seluruh ahli keluarga ingin memohon maaf kepada korang. Jika kita pernah berjumpa ke apa ke... maaf kan la ye ^^

Bagi rakan blogger yang kenal rapat dgn zu .. zu nak minta maaf kat kome banyak-banyak.

Kepada rakan blogger yang beri zu kat raya. Terima kasih!
mommy ira...

Semoga raya ini menjadi raya yang terbaik buat kita. Wassalam

Segmen Syawal 0-0 by Zurnie Irmani (komen untuk join)

Dengan lafaz bismillah zu rasmikan segmen ini..

Syawal bakal tiba dan zu rasa mcm tak best pulak kalau tak buat segmen..

Syarat



  1. Follow blog ini
  2. Klik iklan >  1     2       3    4       5 
  3. komen url blog anda dan ucapan raya untuk insan tersayang


Hadiah sudah tentunya misteri..
peluang utk anda menang besar jika mematuhi semua syarat di atas.

Tamat: 30/7/14 @malam raya

Kuih Bangkit @ Biskut Bangkit


Assalamualaikum

bertemu kita kembali di entri ini... rindu nak buat kuih raya dan impian ku jadi nyata bila dapat buat kuih raya.. hee.. happy nya... 

kuih tahun lepas usah cerita banyak kot yg zu buat..
ingat nak buat kuih tart nenas tapi, sebab sibuk sangat.. zu hanya mampu siapkan kuih raya yang begitu senang dan wajib dibuat oleh suri rumah yang baru nak belajar membuat kuih. Asyik cakap je bila nak siap kuihnya. Jom buat kuih bersama-sama.

Resepi: Kuih bangkit
Sumber: Kak Liza
mohon share ye kak ^^

Bahan2

Tepung ubi
Tepung gandum
pati santan
kuning telur
gula
daun pandan*disimpul

Cara memasak

1)         dlm periuk.. masak santan dan daun pandan sehingga mendidih.
dlm kuali.... campur ke2, 2 tepung dan goreng tanpa minyak. bagi tepung tu ringan. Kejap je tau

PASTIKAN SANTAN DAN TEPUNG TADI BENAR2 SEJUK SEBELUM MENERUSKAN PROSES SETERUSNYA

2)      dlm mangkuk....  taruh gula dan kuning telur.. kacau sebati.

3)       Letakkan santan tadi berselang-seli dengan tepung yang kita goreng tadi... 
pastikan doh tu senang utk kita bentukkan. pss.. kalau kome biasa buat onde-onde or buah melaka... teksturnya macam tu la.

4)      kemudian, terap dengan penerap yg kome suka. zu buat bulat je sebab doh yg dibuat pun x banyak.

5)      Lepas tu, bakar la.. dlm oven suhu 150 d.c selama 30 minit @ sehingga kuih tu masak.

p/s- Kalau nipis lagi sedap tau.

setakat ini sahaja resepi yg boleh zu kongsi.. selamat berpuasa.. 
 tadaa... perbanyakkan ibadah di bulan ramadhan dan selamat menyambut hari raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin



Ini la hasilnya.. tekan gambar untuk derma

DENGAN SIAPA SAYA WAJIB BERHIJAB DAN HARAM BERSALAM

Assalamaulaikum

sharing is caring..
checkitout.. siapa yang kita haram bersalam dan kita patut tak dedahkan aurat

Raya dah dekat jangan sebab kita nak duit raya kita main redah je salam org.. 
maaf kalo zu melebih pulak.. jangan marah a...

maaf 0-0  ^^



Dulu.. beberapa bulan yang lepas zu ada tanya ustaz.. boleh ke idak dedahkan aurat dekat abg ipar and my ustaz expalain yang kita tak leh nak dedah dekat dia sebab dia takde ikatan dgn kita.. so, bagi kome yg bergelar perempuan dan ada abg ipar.. pakai tudung kalau dia ada... dia tak dapat dosa renung kita dan kita juga tak bagi orang tengok aurat kita..

ingat.. aurat kita maruah diri kita...

Wassalam.. kbye selamat bertarawikh

Tazkirah Ramadhan

Assalamualaikum


Kebiasannya pada pagi jumaat, warga sekolah yang muslim akan ke surau membaca surah Yassin tapi, kali ini ustaz bagi tazkirah.. jom layan tazkirah sekejap...

Ramadhan


Ada 3 Fasa Ramadhan
Fasa pertama-> Kerahmatan
Fasa kedua -> Keampunan
Fasa ketiga -> terlepas dari azab neraka

moral of the story.. perbanyakkanlah ibadat di bulan ini...

4 Kategori orang yang berpuasa

1. orang yang tidak berpuasa
2. hanya menahan lapar dan dahaga
3. mematuhi semua syarat berpuasa dan menjauhi maksiat
4. menambah amalan dan meninggalkan maksiat

pengajarannya... jadilah golongan yang ke4

Lepas tu ustaz cerita tentang malam Lailatu Qadar

Malam Lailatul Qadar- 

malam yang hanya ada pada bulan Ramadhan dan takde pada bulan lain.

Untungnya adalah ... jika kita memohon sesuatu nescaya doa kita akan dimakbulkan... kalau derhaka dengan ibu bapa, doa takkan makbul.


Tanda-tanda malam Lailatul Qadar:

2)Dalaman
tiba-tiba terjaga pada waktu malam
mudah menitiskan air mata
gementar sewaktu melakukan ibadat
2) Luaran
angin pada pagi itu sepoi-sepoi bahasa.. sebab tu org dulu pasang pancut. Kalau api x meliang liuk, insyallah malam tadi adalah malam Lailatul Qadar
Kalau cuaca sejuk, tak sejuk sangat... kalau cuaca panas tak panas sangat.
Takde kabus/jerebu pada pagi tu... cerah je

Hari Raya

Kita bertakbir la. Lepas solat hari raya jangan takbir pulak. Kalau kak- kak yang sibuk memasak. Takbir je masa masak tu.. conferm masakan kita jadi sedap.
Menziarahi saudara mara dan jiran tetangga
Jangan tinggal amalan wajib. Pakai baju yang sesuai. Jangan dedah aurat.

p/s- macam best je nak buat kuih raya... tapi.. my mum tak kasi buat.. huhuhu sedih ^,^

Maaf sesangat.....

Assalamualaikum

Kepada semua yg tak tau yg zu ada buat segmen.. sebenarnya zu exam SPM tahun ini ..jadi, z x sempat nak promote segmen sendiri..

raya kali ini cikgu dah bagi 'duit raya'

addmath
matematik
ekonomi asas

dan banyak lagi...
doakan semoga zu siapkannya sebelum raya...
dah siap boleh enjoy!

insyallah dah abis exam zu akan buat segmen.. kbye

Duit Raya pertama

Assalamualaikum.. entri kedua pada hari ini.. enjoy


Tak sangka pula dah besar dapat lagi duit raya.. Umur memang dah meningkat tapi.. duit raya tetap dapat.. alhamdulillah

First impression masa dapat duit raya ni

Zu terkejut la jugak.. tak sangka dia nak bagi duit raya (bukan bf tau)

Tapi.. terima kasih sangat-sangat sebab ingat nak bagi duit raya dekat saya..

Bagi para blogger yang nak bagi duit raya pada zu or maybe rasa nak tolong zu kumpul duit utk sambung belajar nanti.. boleh la klik iklan zu di bawah ini..

1       2      3        4  

terima kasih sebab sudi tekan dan memberi duit raya online.. love u all

Banyak Kerja...Tolong zu boleh?

Assalamualaikum 


Lama dah zu tk update blog..

SPM nak dekat. Kerja pun semakin banyak. Jadi, dalam kesempatan ini, zu nak minta tolong korang semua.
Zu ada masuk beberapa GA dan segmen yang belum diberitahu pemenangnya. Kalau ada rezeki zu jadi, tolong la bagitau dekat cbox ye.

Senarai GA dan Segmen yg zu join & belum umumkan senarai pemenang

http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/segmen-blogger-aktif-julai.html
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/second-giveaway-by-miss-cadburry.html tamat-
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/simple-3r-giveaway-by-iezwa-razk.html tamat-1/8
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-raya-by-syira-lokman.html tamat-4 Ogos 2014 jam 11:59 malam
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/segmen-raya-2014-bubblynotes-dengan.html tamat-19/7
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/segmen-siapa-nak-kad-raya-by-izzaati.html tamat- 22/7
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/segmen-blogwalking-by-eiqa-almond.html tamat- 24/7
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/06/1st-giveaway-by-airin.html tamat- 19/7
http://eatmakeread.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-by-irrayyancom.html tamat- 23/7

Kalau rajin tolong la zu ye. Zu mohon para sponser semua faham dgn keadaan zu. Thanks tau kalau kau orang ada niat nak tolong ^^

p/s- maaf kpd blogger yg jemput zu join segmen dan GA. Mungkin ini bukan masa yang tepat utk zu join. Lepas exam insyallah zu join segmen kau orang. :)

Selamat berbuka


Second Giveaway by Miss Cadburry



Syarat-2 :

  • follow this blog
  • follow instagram Produk Kecantikan [wajib]
  • Compose new entry bertajuk " Second Giveaway by Miss Cadburry "
  • copy dan paste code dlm ruangan HTML
  • paste link entry korg di ruangan komen di bwh ini 



Prize :
Sabun Arbutin x1


[ Klik SINI ]

SEGMEN RAMADHAN AL MUBARAK DARI ZURNIE IRMANI

Assalamualaikum

Lama tak bersegmen. Kali ni zu nak buat yg sempoi sekali.
Tak perlu buat entri cuma patuhi syarat2 dibawah

Syaratnya
1) Follow blog ini ^^
2) Tekan iklan(derma sikit)  
       1   2   3   4  
3) Komen url blog anda di ruangan komen

Syarat yang cukup simple. Hadiahnya.. simple? erkh ada arr.. secret tau hadiahnya. Siapa yang join dia tau la nanti. 

Patuhi semua syarat yerr ^^

Tamat pada 24/7/2014

Safi Shyla


Tadi zu baru cuba produk ni. Al maklum le... zu sekarang dah tak caya dengan produk luar yang tak tahu status kehalalannya. So, lebih baik kita pilih barangan buatan tempatan. Bertepatan dengan slogan 'Belilah barangan buatan Malaysia'.

Baru pakai tadi. Wangi ... :)

Buah Melaka



Assalamualaikum~

Tekak ni rasa macam nak makan je benda yang comel-comel. Sebenarnya dah berapa hari zu tahan nafsu supaya tak buat kuih ini sebabnya mama pun ada masak kuih. So, zu bagi mama chance buat kuih dan abah biasanya ambil bubur lambuk kat masjid. Takde kepentingan untuk zu buat sebelum ni. Tapi sekarang, mama kekurangan masa untuk masak jadi, zu ambil tempat mama untuk buat kuih. Makanan yang lain pun zu masak juga. Tak tau sedap ke idak. Baru first time buat ^^

Okey le tu. Meh zu ajar buat kuih buah Melaka yang zu sempat gentel-gentel tadi..

Bahan-bahan yang diperlukan untuk doh:
Tepung gandum
Tepung pulut
Sedikit pewarna hijau epal
Air

Bahan inti:
Gula Melaka
Gula putih(gula biasa)

Hiasan
kelapa parut segar
sedikit garam

p/s- zu tak bagi sukatan sebab benda ni buat ikut citarasa sendiri. Pandai-pandai ejas tau..

Cara memasak:

  1. Satukan gula Melaka dan gula putih bersama. Nisbah gula Melaka dengan gula putih ialah 3:1 kemudian ketepikan?INTI
  2. Campurakan tepung gandum dan tepung pulut bersama. Letakkan sedikit garam dan air. Jangan terlalu lembut dan keras, takut susah nak taruh intinya. Seterusnya letak pewarna hijau epal. My mama kata tepung gandum tu letak ikut syarat je. Katanya letak 2 sudu je kalau lebih, tekstur kuihnya agak keras. ? DOH
  3. Panaskan air di dalam periuk untuk mencelur kuih nanti
  4. Ambil sedikit doh dan bentukkan supaya boleh masukkan inti. Bentukkan macam bola dan kempiskan guna ibu jari dan masukkan inti ½ sudu besar. Lepas tu, korang boleh tutup doh tu perlahan-lahan supaya inti tu terletak kemas di dalam doh. Jika inti terkeluar, kuihnya jadi comot. Buat langkah ini sampai doh abis.
  5. Campurkan kelapa parut segar dengan sedikit garam. Gaul sebati dan ketepikan.
  6. Masukkan kuih yang dah siap digentel tadi ke dalam air yang mendidih.Kuih akan tenggelam sebab belum masak lagi. Apabila kuih tadi timbul, angkat dan letakkan di dalam bekas kelapa parut tadi. Golek-golekkan kuih tu dan letak di dalam pinggan. Sedia di hidang


Selamat mencuba


Love U Mr Arrogant tayangan semula (Ahad jam 3 - 5ptg)

Assalamualaikum


Haa.. walaupun dah abis lama. Tapi, TV3 tayang semula.

Bagi korang yang xde benda nak buat. Letih petang-petang. Golek-golek depan TV tapi x tau nak buat apa.. baik korang layan TV.

First tengok dulu aku layan je. Best! Macam korea pulak. Tajuknya dah mirip-mirip dengan satu filem korea lakonan Ha Ji Won.. alah heroin Secret Garden tu...

Dalam tu dia berlakon dengan hero drama Wonderful Life.

Okey.. drama ini dibintangi oleh Azlee Khairi (org negeri aku-perak) Zara Zya, dan banyak lagi.

Bila tayangan semula?
Setiap hari Ahad Jam 3 hingga 5 petang (2 Jam) bermula pada 13/7/14

Selamat menonton

Thank You

Assalamualaikum


Segmen Shiseido 48 Jam by zurnie Irmani.  akan tamat kejap lagi. Jemput la join. Tak tahu mana silapnya segmen ni x dapat sambutan.. but it's okey..kepada peserta yang join segmen ni.. Thank you. Kalau nak join cepat-cepat tau. 3 ptg ni tamat ada dlm 45 minit lagi ^^


Cadangnya nak buat Segmen ni... ada tak sesiapa yang berminat nak join?

(klik untuk derma)


Asam Pedas super simple

Assalamualaikum


Tadi, zu lalu dapur. Tertarik pula tengok mama tengah panaskan kuali. Jadi, zu take break sekejap dan jenguk apa yang dimasaknya. Sedikit resepi menarik yang zu sempat rakam buat kawan blogger zu

Resepi asam pedas

Bahan-bahan
ikan *ikut citarasa kau orang
cili kering kisar
sedikit belacan
air asam jawa
daun kesum
bunga kantan* teringat kat shahrul rizuan yg masak nasi ayam di ketuk-ketuk ramadhan tadi ^^
sedikit minyak
Garam

Cara memasak
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan cili kering, dan belacan sehingga nak bau.
2. letakkan air asam jawa, daun kesum, dan bunga kantan yang dihiris halus. Biarkan mendidih.
3. Masukkan kacang bendi dan setelah kacang bendi separuh masak, taruh ikan.Perasakan dengan sedikit      garam.
5. Ikan masak. Asam pedas super simple siap dihidang.

Selamat mencuba :)

p/s- maaf sebab takde gambar.

Cara-cara menggunakan 8Share

Assalamualaikum

Dah lama zu teringin nak ajar kau orang semua cara nak guna benda ni. Bila tengok blogger sembang pasal 8Share, tergerak la jugak hati zu tahu tentang 8Share ni.  Zu untung sangat sebab ada rakan blogger dan rakan fb yang baik sangat. Alhamdulillah, dia ajar zu sampai zu terer guna incik 8Share (zu biasa-biasa je) Jadi,  zu pun nak ajak korang masuk 8Share ni. Selain berbloging, kita dapat menjana pendapatan. Maklum ler hidup ni kena berdikari. Jadi, jom kita buat duit sambil main blog.


Mula-mula kita kena ada akaun 8Share
Klik gambar 8Share dibawah untuk register/ mendaftar sebagai ahli (ohh macam ni rupanya simbol 8Share hehehe)
(klik untuk register)
Nanti benda ni akan keluar



Klik register(yang hijau- create an account)
isi apa yang patut ye.
username kome tibai je. Email jangan. Habis akaun korang nanti




haa.. lepas tu, buka email yang korang bagi masa isi maklumat tadi. Kome dapat seringgit tau ^^ ting ting $-$
Tebus duit gitu



Lokasi penting di dalam akaun 8Share

Dashboard- terletak di bahagian tepi kiri di atas sekali
Tujuannya- untuk melihat berapa duit yang masuk dalam akaun anda



Butang log out- Terletak di bahagian tepi kiri di bawah sekali
Tujuan- untuk mengelakkan orang lain mengambil wang anda




Cara Earning dan jana Income

Cara share link iklan pula
Sekarang buka akaun korang




klik view this special....





Seterusnya, scroll ke bawah sampai step 3
klik- Get your unique share link




Kemudian linknya pun keluar
tekan simbol ala-ala 8Share ditepi link iklan korang tu




pastekan url iklan anda di notepad untuk memudahkan proses menyebarkan iklan.



Kalau tak faham bagitau ya.

Selamat mencuba ^^

p/s- Tolong klik semua gambar di atas
       komen sekiranya guna tuto zu.

Segmen : Kad Raya By Mouth and Foot

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah , dengan lafaz Bismillah , wani memulakan segmen ini . Ini merupakan segmen pertama dalam blog wani .


 . InshaaAllah , tamat pada 18hb Julai 2014 ( 20 Ramadhan 1435 )
 . Seramai 16 orang akan menerima kad ini .
 . Pemenang di pilih secara random.org .
 . Semoga segmen ini berhasil dan May Allah Bless You (:

|| Nota Pintu ||
Nak tahu kenapa nama segmen wani By Mouth & Foot ? Sebab kad raya yang bakal wani bagi ini , dari Orang Kurang Upaya yang melukis kad raya ini dengan menggunkan mulut dan kaki . Memang family wani tiap-tiap tahun akan terima kad raya dan perlu bayar kepada persatuan mereka .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||

Segment : Sally nak bagi kad raya!

Walaupun dah masuk era komunikasi pantas, tapi Sally tetap rasa yang kad raya tu sangat la best! Hahahaha...so, sempena Hari Lebaran yang akan tiba ni...Sally nak bagi kad raya kepada 20 orang yang bertuah! Kalau rasa nak kad raya, jangan lupa join ye!

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/07/segment-sally-nak-bagi-kad-raya.html

  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follw Instagram Sally (Kalau ada) dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Segment : Sally nak bagi kad raya!
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih ye...
    Credit to : Mialiana.com

    Segmen ini akan berlangsung dari 11/7/2014 sehingga 16/7/2014 (10pm)

Segmen Shiseido 48 Jam by zurnie Irmani

Assalamualaikum


(http://4.bp.blogspot.com/-ZOObNnzdq-0/U7-OVnpL7sI/AAAAAAAAAgw/IY2VqL0jdzA/s1600/PICT0906.JPG)

Kali ni zu buat segmen yang simple sikit... Hadiah pun biasa-biasa je. Jemput-jemput la join ye.

Syarat..

1) buat entri bertajuk- Segmen Shiseido 48 Jam by zurnie Irmani  .letak banner. Promote segmen ini.
2) klik iklan sampai abis reload
          1    2    3    4    5   6
3)Letak url penyertaan anda dibahagian komen ^^
3) Follow blog ini & Rahsia Hati Huda

Peserta harus melebihi 10 orang.
Pemenang  dipilih melalui cabutan tangan

Hadiah : Shiseido mask

p/s-hadiah akan ditambah jika bilangan peserta menggalakkan 

Lirik lagu ost Cunning Single Lady- Alone Again by Big Baby Driver

Assalamualaikum


Lagu ini zu suka sangat sewaktu Ae Ra mengenang kembali kisah silam mereka berdua. So, sweet korang...  ^^ Jom dengar2 

Alone Again – Big Baby Driver
I picture the place where there are only pleasant things
truly no one Is lonely and cold as here
Everyone has got someone to lean on but me
Everybody has got somebody to hold but me
Then I think of you but I feel alone again

I open the book and find me a place I’ve never been
I’d rather off there than go home without you
Everyone knows that love isn’t simple as a bee
Surely no one is born to be lost indeed
Then I think of you but I feel alone again

“Why have all things come to this end”
Why has our home turn to a cold place

I picture the place where there are only pleasant things
Surely no one is born to be lost indeed
Then I think of you but I feel alone again


Senarai ost Cunning Single Lady

Assalamualaikum


Oleh kerana zu suka sangat dengan drama ni, sini zu senaraikan ost drama Cunning single lady. Semuanya sedap2 :)

1. "그냥 사랑인 거죠" (It's Just Love) Hello Venus
2. "정말 사랑합니다" (I Really Love You) Yoo Sung-eun and GilguBongu
3. "모르겠죠" (Don't Know) Oh Yoo-joon
4. "Beautiful Girl"   1sagain and JUST
5. "For the First Time"   Big Baby Driver
6. "Alone Again"   Big Baby Driver
7. "앙큼한 상상" (Cunning Thoughts) Sunny Hill
8. "케미" (Mirror Mirror) Dohee and J.Min of Tiny-G
9. "어떡하나요" (What Do I Do?) Yoo Seung-woo
10. "앙큼한 돌싱녀" (Cunning Single Lady) Various Artists
11. "Queen of Romance"   Various Artists
12. "짧은 이별" (Short Farewell) Various Artists
13. "Fuzzbuzz"   Various Artists
14. "The Men's Qualification"   Various Artists
15. "Tears of Princess"   Various Artists
16. "여왕의 귀환" (Return of the Queen) Various Artists
17. "Lonely Lady"   Various Artists
18. "Craziness Party"   Various Artists

Segmen | Salam Aidilfitri bersama irrayyan.com

Assalamualaikum


(tekan untuk join ^^)

Jom join segmen ini. 
Malam ni 11.00 (8/7/2014)Segmen ni tamaat.
 semua adalah pemenang. Moh le kita ^^

Selamat berkenalan kak :)

Segmen Saya Mahu Kad Raya Dayang Deno

klik banner


**10 blogger bertuah akan dapat kad raya LE dayangdeno
**Cara pemilihan pemenang melalui Random.org 
**Pengumuman keputusan Random.org pada 15 Julai 2014


Tamat : 14 Julai @3pm

Cucur sayur simple

Assalamualaikum


Hari ni zu sempat masak walaupun kerja addmath tak siap lagi hehehe.. jom tengok apa yang zu masak

Cucur sayur simple

Bahan2
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
2 sudu tepung goreng ayam *tak wajib
daun kucai
kacang panjang
cendawan
sedikit garam

Cara-cara
1 Basuh sayur dan potong sayuran 2cm panjang
2 dalam mangkuk, letakkan tepung gandum. Buat lubang ditengah-tengah dan letakkan telur ditengahnya.
3 kacau sebati.
4 Letakkan air sedikit demi sedikit. Kacau sebati. Pastikan bater tidak berketul
5 Tambahan sayur-sayuran dan garam
6 letakkan tepung gorang ayam dan kacau
7 goreng dengan api sederhana sehingga ianya bertukar keperangan
8 sedia dihidang bersama sos cili

p/s- maaf tak ada gambar

Selamat Berbuka ^^

Kek Apa ni?

Assalamualaikum


Kejap tadi, teman ada masak-masak. Bukan main masak2 tapi masak betul2. Resepi ni teman ambil dari facebook. Kakak sepupu yg bagi tapr..errr... teman tak tanya pulak nama kuihnya.. jom tolong teman scan apa nama kuih ni. 

Nak cuba? panaskan kukusan dan griskan loyang dulu.

Bahan2
1 cwn tepung gandum
1 sudu besar ovellet
3 biji telur
1 sudu besar pati sunquick@ esen vanilla kalo takde
1/2 cwn gula pasir
pewarna pilihan hati

Simple kan bahan dia? sebab tu teman cuba hehehe

cara memasaknya....
1. pukul telur,gula,ovellet sampai kembang di dlm mangkuk or mesin pemutar.
2. tambah sunquick dan putar lagi
3. masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi.- putar sehingga putih
4. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
5. tuang berselang-seli di dalam loyang yang sudah digriskan
6. kukus selama 30minit atau sehingga masak. 

Kuihnya ada rupa macam kek.. Kek apa ni? Teman rasa kek minyak...tapi.. ikut resepi ini, kita tak guna minyak.. tolong chef2 di luar sana.. 

Kek dah masak... rupanya ada la ala-ala kek minyak yang kakak teman masak hari tu.. teman xleh rasa sebab berpuasa ^^

Selamat berbuka 

Segmen EXO ID CARD by Zurnie Irmani

Assalamualaikum



http://4.bp.blogspot.com/-CnD_leMbMBU/U7iN6_mTf1I/AAAAAAAAAf0/CYxs5X3EoUo/s1600/Segmen+EIC+blog+ZI.jpg



Memandangkan ramai remaja kini dan blogger kita yang minat dengan 
kumpulan korea yg kacak lagi kiut ni, zu anjurkan satu segmen mengenai
EXO

Syarat:
1.Follow blog ini
2.Buat entri bertajuk 'Segmen EXO ID CARD by Zurnie Irmani' letak banner dan 
3. letak link penyertaan anda di ruangan komen 
4. Tekan iklan (wajib tekan)
1     2      3    4     5    6

3 orang Pemenang dicari ^^
Jumlah akan ditambah jika penyertaan menggalakkan. Hurry up!

Good luck

Tamat selepas zu publish senarai peserta


Perwatakan Ku

Assalamualaikum





I am 7th child... So watak aku adalah sikit2 drpd keterangan di bawah ni 

Number 7
You have got the attraction to anyone out there, you are realistic, very confident, happy, such a talented individual with your education, music, arts, singing, and most importantly acting too. You have real problems with bad temper! If you are a girl, you are popular with the subjects listed above.
You give up things for your parents. I mean you value your family status a lot, you will be in the top rank when you reach a certain age. If you are a guy you are popular with girls, you are a very talented too. Most of the number 7s face lots of problems with their marriage life.
Only a very few are happy. You have everything in your life, but still always number 7s have some sort of unfullfilness, such worries all their lifetime.
It’s probably the Lord given you all sort of over the standard humans talents and you are about to suffer in family life. So you need to get ready looking for a partner rather than waiting. If you don’t, then you might end-up single. So take care with this issue, ok?
You are wonderful, friendly, artistic, happy person.. You are born to contribute lots to this world!!!
Your best match is 2. Good matches are 1,4 !!!

Bagi sesiapa yg kenal aku mesti tau sangat perangai aku macam mana.
Aku harap aku xde masalah dlm perkahwinan nanti. ^^

10 Adab berpuasa

Assalamualaikum

Info ini saya copy daripada edaran yg AJK agama Islam di sekolah beri.

10 Adab berpuasa 

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat, dan mencampuri urusan org lain yg takde kena mengena dengannya.

2. Memelihara mata dan telinga drpd perkara yg dilarang oleh syarak dan perkara yg sia-sia


3. Mengawal perutnya drpd merasai makanan dan minuman yg haram atau mengandungi unsur syubahat, terutama ketika berpuasa dan berusaha sedaya upaya mungkin utk menghasilkan makanan yg halal lagi bersih

4. Berusaha menjaga semua pancaindera dan anggota tubuh badab drpd mendekati atau melakukan maksiat dan perkara sia-sia. Degan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna.


5. Jangan membanyakkan tidur di siang harinya dan makan malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami keperitan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya kan terkawal, keinginan nafsunya akan berkurangan, hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yg perlu dicapai

6. Jauhkan diri drpd mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dgn beraneka jenis makanan yg lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan lain.


7. Tidak menyibukkan diri dgn urusan duniawi pada bulan Ramadhan ini, bahkan mengambil kesempatan yg ada utk beribadat kpd Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru itu, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kpd mereka yg berada di bawah tanggungganya.

8. Mempraktikkan amalan sunnah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar(kurma) dan jika tiada memadailah dgn segelas air serta melambatkan makan sahur


9. Menyediakan makanan berbuka kpd org yg berpuasa sekalipun dgn beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w : Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, baginya ganjaran seumpama pahala bagi org org yg berpuasa, tanpa mengurangi  sedikitpun pahalanya (org yg berpuasa). (Riwayat Baihaqi dan ibnu Khuzaimah).

10. Memenuhi malamnya dgn amalan sunat seperti solat Tarawikh, witir dan sebagainya. Anda dinasihatkan kpd para imam agar tidak mempercepatkan solat tarawikhnya seperti mana amalan kebiasaan sebahagian besar mereka di masjid dan surau.

 Semoga mendapat manfaat darinya ^^

RAMADHAN,
KEHADIRANMU DINANTI,
PEMERGIANMU DITANGISI.

Segmen Blogger Aktif Julai

Salam .
Anda masih aktif berblogging ?
Jom sertai segmen mudah ni.
Tak pasal-pasal dapat traffic free, follower free .
yang paling penting blogger's friendship <3 data-blogger-escaped-br="" data-blogger-escaped-insyallah="">


klik banner untuk join the community :D 

good luck !


Perasan tak?

Assalamualaikum


Zu copy semua ni dari apa yang zu salin selepas dengar cikgu cerita tentang whatssap daripada kenalannya.

Perasan tak? 3 hal dalam hidup yang tak boleh kembali
1. Waktu
2. Kata-kata
3. Kesempatan/peluang

Perasan tak? 3 hal yang menghancurkan hidup seseorang
1. kemarahan
2. keangkuhan
3. dendam

Perasan tak? 3 perkara yang tak mungkin hilang
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran

Perasan tak? 3 hal yang paling berharga
1. Kasih sayang
2. cinta
3. kebaikan

Perasan tak? 3 hal yang tak pernah kita pasti
1. kekayaan
2. kejayaan
3. mimpi

Perasan tak? 3 hal yan membentuk watak seseorang
1. komitmen
2. ketulusan
3. kerja keras

Perasan tak? 3 hal yang membuat kita cemerlang
1. Tekad
2. Kemahuan
3. Fokus

Perasan tak? 3 hal yang kita tak tahu
1. rezeki
2. umur
3. jodoh

Perasan tak? 3 hal dalam hidup yang pasti berlaku
1. tua
2. sakit
3. kematian

moral- jangan asyik dengan duniawi. Perbaiki setiap amalan kita. Maaf jika saya terkasar bahasa -,-

Ketuk-Ketuk Aidifitri



Ketuk-Ketuk Aidilfitri(KKA) merupakan satu program pertama di Malaysia yang diasaskan oleh Puan Siti Aisyah Bt Zulkifli Ramond yang merupakan seorang pengarah pemasaran dalam syarikat Farich Holdings Sdn. Bhd. Program ini merupakan hak milik dan diuruskan oleh Farich Holding Sdn. Bhd secara sepenuhnya. Program ini direka untuk memberi peluang niaga kepada setiap individu yang berminat menjadi usahawan terutama usahawan muslim.

KKA mengumpulkan pengeluar-pengeluar 'premium cookies' iaitu pengeluar biskut dan kek lapis terbaik dari seluruh Malaysia yang menggunakan bahan-bahan berkualiti dalam menghasilkan biskut mereka. Biskut-biskut dari seluruh malaysia ini dikumpul di HQ(Farich Holdings Sdn Bhd) untuk dijenamakan dibawah program KKA sebelum diedarkan kepada stokis-stokis di setiap negeri sebelum dijual kepada pelanggan. 

Produk KKA ini adalah 100% keluaran muslim dan mempunyai 20 produk iaitu 18 jenis biskut dan 2 jenis kek lapis kukus yang berkualiti dan beraneka rasa. Setiap jenis dihasilkan dengan bahan-bahan yang berkualiti yang berjenama seperti 'Butter Anchor'. Setiap kotak biskut mempunyai 36 keping hingga 60 keping biskut bergantung kepada jenis. 

Senarai jenis dan harga  biskut dan kek lapis boleh dilihat pada katalog dibawah;




Anda boleh dapatkan biskut raya "Premium Cookies Ketuk-Ketuk Aidilfitri' daripada stokis dan agen berhampiran anda.


**tempahan produk-produk KKA akan ditutup selepas minggu pertama puasa 2014**

**update terbaru senarai agen sila ke D'nialiciousBlog**



Oral


Ahahaha.. hari ini kena acting like a actor.. pelakon la sangat.... Zu harap dapat la markah utk BI hari ini.. Doakan semoga zu dapat buat yang terbaik :)

Bukan oral-b tau -,-

Segmen Kami nak Doddle Mini Scarf polkadot by Zurnie Irmani

Assalamualaikum

http://4.bp.blogspot.com/-S3RXalynxCo/U7UDyEpnFJI/AAAAAAAAAfY/zZCwgBJ4vxE/s1600/Banner3.jpg

Hari ini zu berkenan nak bagi kau orang doddle. Ye la kan.. sempena bulan Ramdhan ni ^^ Okey jom jenguk syarat2nya 

Syarat:
1)follow blog Zurnie Irmani
2)buat entri bertajuk 'Segmen Kami nak Doddle Mini Scarf polkadot by Zurnie Irmani ' letak banner
3) Tekan iklan...( Zu tau ramai yang tak tekan -,- jgn tipu ya)
 1        2        3        4        5        6        7        8        9        10
4)komen di entri ini-
url penyertaan:
nama yg mahu diletakkan pada doddle:

Mula:3/7
Tamat: 7/7
Terima kasih sudi take part

 p/s- maaf jika syarat segmen ini melebih pulak. ^^

Hari ini genap 17 tahun

Assalamualaikum



2/7.. many things are going in this date..


I am seventeen now... :)
Thanks for wish me guys.
Ingat masa tahun lepas... kawan2 sekelas nyanyikan lagu untuk kita. So sweet.... i will remember it
Tahun ni birthday dalam bulan ramadhan. Tak perlu nak sambut sebab makanan yang dimasak pun tak termakan.

p/s- masa itu emas

Sly and Single Again or Cunning Single Lady

Assalamualaikum


Okey. Jom kita sembang-sembang tentang cerita ni. Best tau.

Mula-mula kita kenal-kenal dengan watak-watak yang menerajui drama romantik komedi ini

Cha Jeong Woo
Na Ae Ra
Guk Yeon Jin
Guk Seung Hyeon- adik Yeon Jin
Secretery Gil- setiausaha CEO Cha

Cerita ini berkisar mengenai Na Ae Ra dan Cha Jeong Woo...
Bermula apabila Ae Ra ternampak seorang lelaki yang boleh dikategorikan GEEK. Bapanya memintanya agar berkahwin dengan mamat skema itu setelah menyedari dia seorang yang pandai. Ae Ra telah berjaya memikat Jeong Woo dan mereka telah mengikat tali perkahwinan.

Perkahwinan mereka amat bahagia kerana Jeong Woo bekerja manakala Ae Ra menjadi suri rumah sepenuh masa. Mereka merancang untuk memiliki sebuah rumah dan anak. 

Pada suatu hari, Jeong Woo mengaku yang dia telah berhenti kerja. Ae Ra berasa sangat marah. Impannya kian punah. Jeong Woo ingin membuka sebuah perniagaan. Ae Ra berasa kesal kerana berkahwin dengan lelaki seperti itu.

Kini, dia yang terpaksa menanggung perbelanjaan keluarga dengan bekerja sebagai jurujual, agen insurans, operator dalam talian dan mencuci gril di restoren dalam satu masa.

4 tahun berlalu...... 
Jeong Woo masih tidak bekerja. Dia asyik dengan komputernya.
Na Ae Ra sudah nekad. Dia ingin segera bercerai. Dia tidak mahu terseksa lagi. Cukuplah dengan penderitaan yang satu ini.

3 tahun berlalu....
Na Ae Ra bekerja di sebuah butik. Kini dia tinggal bersama rakan baiknya, Min Young. 
Ketika melawati rakan lamanya, dia terpempam. bekas suaminya telah pun menerajui sebuah syarikat IT. Dia sekarang telah menjadi CEO di T&S DON'T TALK. Na Ae Ra tidak dapat berkata apa-apa. Perasaannya bercampur baur antara sedih dan gembira. 

Ae Ra dipecat kerana membuat hal. Dia ingin mencari kerja. Sebelum itu, dia bertemu dengan Jeong Woo. Jeong Woo yang kini tidak seperti yang lalu. Dia kini tampak lebih tampan dan berkasirma. Maskulin di mata


 Ae Ra.  Jeong Woo tidak mahu mendekati bekas isterinya. Dia menghulurkan sejumlah wang kepada Ae Ra sebagai alimony. Ae Ra tidak menerima wang itu kerana dia masih mempunyai maruah diri. Jeong Woo hanya berdiam diri.


Setelah melihat tawaran bekerja di poster syarikat bekas suaminya, dia berazam untuk bekerja di situ. Akhirnya dia di terima. Dia dan Seung Hyeon diterima sebagai orang baru dalam syarikat itu.

Dalam diam Seung Hyeon menyukai Ae Ra. Pada ketika itulah Jeong Woo mula risau dengan hubungan mereka. Dia masih memerlukan isterinya. Pelbagai kisah suka dan duka yang dilalui oleh mereka. Akhirnya, Na  Ae Ra dan Cha Jeong Woo kembali sebagai suami isteri.

Cerita ni best. Tak seronok Zu ceritakan semua.... maaf yeah .. kita tonton di youtube atau kat mana la :)


Bila bulan 7 hadir

Assalamualaikum

 
Banyak benda yang berlaku pada bulan ni. Bulan Ramadhan, bulan takde aktiviti koko best!   hihihi

1/7
2/7
3/7
31/7

4 Tarikh ini 5org ada di dunia. Senang citer, kawan2 Zu mostly born in July. Hohoho.. tomorrow oral test will be start. -,-

Happy birthday to you all yeah. Even i could not wish u but.. in my deep...deep heart... i wish u to be the best person. Struggle for SPM okey :)

p/s- my teachers said that... to expert BI we must speak it regularly  -,- sorry for my broken BI 
       peach yo... 

cunning single lady/ sly and single again = are the awesome korean drama for this year.

While You Were Sleeping

Assalamualaikum. Lama tidak menaip di sini. Sebenarnya memang dah lama tak menaip sebarang kerja since kebanyakan assigment buat dalam ...

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini