Rabu, 6 Mei 2020

Webtoon : True Beauty / The Secret of Angel (여신강림)


Assalamualaikum dan hi semua,



Cuti sem break lepas, macam biasa aku kerja dengan bos kantin.
Tapi tak kerja kat kantin… tapi di rumah dia.
Sayang boss sebab bagi saya kerja part time.
Hehe J


Dalam waktu yang sama, aku rasa bosan jugak lah.
Jadi aku buka Youtube.


Then ternampak satu video makeup korea webtoon by Han Yo Ra.
Dia sebut Suho ya~


Suho EXO ke? Then aku search comic tu.
Nama watak dia rupanya.
Ingatkan leader EXO.


Jadi, bermulalah episode PERTAMA dalam hidup aku melayan komik dalam talian dari Naver Comics


Tertarik sebab lukisan kemas dan nampak real macam manusia.
Memang betul.
Pelukis dia pun goddess.


Watak Utama



Jugyeong Lim


Suho Lee



Seojun Han 


Jadi, webtoon korea yang aku baca dari Naver Comics adalah


-

-

-




The Secret of Angle @ True Beauty


Watak Utama;
Jugyeong Lim
Suho Lee
Seojun Han

Watak Sampingan;
Selena Lee
Sua Kang
Sujin
Heeyeon

















Dah ready ke gaissss?




Jugyeong ni selalu kena buli kat sekolah sebab cara pembawakan diri dia. Tak makeup, muka berjerawat, pakai spect (look nerd), mata sepet. Sebab tak tahan kena buli dia pun tanya kat socmed camne nak bagi cantik. Perlu ke buat plastic surgery?


True Beauty Makeup | Saubhaya Makeup


Sbb mak dia buat don't know je bila dia minta nak buat plastic surgery. 
Kakak dia kemain kau cantik jadi ejen syarikat pengambilan artis lagi, 
ST Entertaiment.


Nama macam.... SM Entertaiment haha



Pastu ada seorang tu respond kat socmed. 
Tak perlu pun plastic surgery untuk jadi cantik, put on some makeup shj. 
So, dia dengan polosnya, pegi lah ke kedai untuk beli alat makeup basic – bedak compact, lipstick dan eyeliner. 


Esoknya, dia gayakan kat sekolah.

Tapi semua orang gelakkan dia sebab dia makeup macam badut.
Balik rumah dia nangis.



Pastu dia upload gambar dia pakai makeup kat socmed n minta pendapat orang. Ada someone tu beri dia video makeup and dia habiskan cuti musim panas dengan belajar makeup di internet.





A new episode of Jugyeong Lim
Dalam komik ni, korang boleh belajar makeup sekali
sebab pelukis ajar basic makeup step by step



Beberapa alat makeup Jugyeong




Habis je cuti penggal Jugyeong jadi orang baru, dia masuk sekolah baru. Takde siapa kenal dia sebab dia perlukan new environment. 
Kat sekolah baru, dia dapat banyak kawan. Ramai laki minat dia.




Jugyeong Lim | True Beauty Wiki | Fandom
Ada ke laki tak minat perempuan lawa? Haha




Pastu entah macam mana dia pergi lah group discussion untuk belajar Bahasa Jepun. Sua Kang ajak (member baru). Jugyeong on je lah. Sua Kang kata ada sorang mamat ni pandai bahasa Jepun.


Time group discussion,Jugyeong rasa tak selesa dengan lelaki yang duduk depan dia.

Ya dia pernah jumpa laki tu kat kedai komik masa dia tak pakai makeup. Bukan sekadar tu je. Dia pernah sembang dengan laki tu. 

Awkward giler Jugyeong dibuatnya. Sebab takde orang pernah tengok dia tanpa bermakeup tapi laki tu pernah tengok muka dia tanpa makeup.


Gila kan beauty standard orang korea!







 
Pastu keesokan harinya, dia pergi sekolah awal dan terserempak dengan laki time dia study group sekali, Suho Lee. 



Then, Jugyeong kata,
“Jangan gitau sesiapa muka aku tanpa makeup.



Suho kata,
“Ok boleh. Tapi kau kena dengar cakap aku.



Jugyeong setuju dan orang nak tahu apa jadi seterusnya?
Hehe. Aku cerita ni bahagian introduction je.
Teaser~




Nak tahu lebih lanjut, boleh baca kat link ni:








Webtoon ni terlalu popular sampai kalau korang search je mana-mana platform macam facebook, Instagram, dan twitter banyak gila akaun guna nama watak True Beauty. Siap ada group and fanclub lagi tau.


Diorang obsess sampai nak webtoon ni dijadikan drama dan watak utama mesti dilakonkan oleh:

Jugyeong Lim   by Jisoo Blackpink
Suho Lee          by Cha Eun Woo ASTRO
Seojun Han       by Kwon Hyun Bin @ VIINI


for-your-information, webtoon ni masih on-going.



Imej yang berkaitan
Time sekolah
Seojun, Jugyeong, Suho






Lepas habis sekolah
Seojun, Jugyeong, Suho



BTW Cha Eun Woo dan Hyun Bin tu sebaya aku tapi aku suka tengok diorang yang handsome? Eh hahah … Sebenarnya aku sangat jelous dengan bibir kwon hyun bin!!!!


Jugyeong Lim <3 Suho Lee






Jugyeong Lim <3 Seojun Han




POV - Pada pendapat aku lahhh, Cha Eun Woo tak sesuai jadi Suho Lee sebab dia macam girl girl. Hahaha.





Stay Safe
Stay Healthy







Happy Fasting!










x

7 ulasan:

Hanna Illy berkata...

Nak pergi mencari sekarang! Buahahahaha. Thanks Zu!

EAT,MAKE,READ berkata...

@Hanna Lily mencari apa tu sis? 🤭

Silah Hassy berkata...

lawa2 pulak animasi perempuan dia nih. ahakss

ztra.znddn berkata...

uwaaaa my fav webtoon!

EAT,MAKE,READ berkata...

@sila kan cinca yipoo :p

@zira ohh sama lah kitaaa ^^

Littlexme berkata...

Best gila baca webtoon ni! yang tak bestnya kena tunggu ep dia dekat app webtoon tu tapi kalau pergi tengok yang korean version punya dekat naver dah banyak eps dah! tapi tula tak faham korea huaaa...kalau ada kdrama true beauty ni nanti mesti jadi hit haha..


https://mylittlestoryi.blogspot.com/2020/04/i-made-my-own-instagram-face-filter.html?showComment=1588928831263#c8007914987935574451

EAT,MAKE,READ berkata...

@littlexme betul. Tapi lambat sangat update T^T Sampai fedup nak layan dah. Huhu.