Lama dah tak kongsi resepi dengan kawan2 semua okey le. jom kita masak!
>>klik gambar untuk sedekah<<
Bahan2 yang diperlukan:
Beras pulut
Daun pisang
Air
Gula melaka
Gula pasir
pewarna hijau
Kelapa parut
Ejas sendiri tau bahan-bahan ni.
Cara2
1. Basuh beras pulut macam basuh beras biasa. Ukur macam masak nasi. Taruh pewarna kacau sebati dan masak.
2. Pulut dah masak. Biar suam sikit. Bungkus dengan daun pisang. Caranya macam ni.
3. Siap gulung, ikat betul2 dengan tali. tali rupiah ye. ikat macam apa yek.. tanya la mak kome ^^
4. Siap ikat. Rebus sampai masak. Siap ^^
Cara potong
Ambil tali rupiah dan ikat pada suatu tempat.
Buka daun pisang tu dan potong guna tali rupiah tadi ^^
Biasanya kita makan dengan sira cara nak buatnya macam ni
~ke bawah lagi...
Gula kabung dilarutkan +gula pasir sikit. Siap! Teksturnya pekat.
Tahap kemanisan, ikut citarasa sendiri ^^
sedap dimakan pada waktu petang
Kalau tak tahu tanya ^^
mama kata colournya semamangnya sesuai warna hijau kalau kaler merah erhh tak sedap hati pulak nak makan
p/s-klik setiap gambar untuk menderma
1 ulasan:
Ahhh kuih feveret niiiii. lama gila tak makannn. tetiba mengidam pulak T.T
Catat Ulasan