Selasa, 23 Jun 2020

Cara Letak Tulisan Arab dalam Words


Assalamualaikum dan hai korang


Hari ni aku nak share cara letak huruf arab dalam microsoft word.
Share benda ni sebab mudah untuk rujuk di kemudian hari...





Pada semester ni aku ambil bahasa Arab sebagai subjek free elektif.
Niat di hati nak ambil subjek lain tapi tetiba berminat nak ambil bahasa Arab
Awalnya nampak mudah tapi... tak T^T
Tak semudah yang disangka





Walaupun aku takde basic, korang doakan aku lulus cemerlang ya untuk subjek ni!

#thestruggleisreal





1. Buka dokumen/websites yang ada tulisan Arab yang korang nak.



2. Kemudian copy (Ctrl+C) tulisan tersebut.  



3. Kemudian paste(Ctrl+V) dalam Wordpad.



4. Tada dah jadi! Tapi kekadang bila paste tak seperti yang asal. 
Jadi, yang ni korang kena guna  key Delete dan Backspace.




5. Lepas korang dah berpuas hati dengan tulisan dalam Wordpad tu,
Korang copy masuk dari Wordpad ke Microsoft Word.
Tak boleh terus copy tulisan Arab ke Words sebab nanti tulisan tu lari teruk.  










ATAU


Korang taip secara manual~



BOLEH RUJUK KAT SINI

Kredit kepada mualim saya, Ustaz Hadi. ^^





Ahad, 21 Jun 2020

Menang contest di Youtube ASA Production

Assalamualaikum


Saya menang merchandise ASA Production pada tahun 2019 setelah follow mereka dari tahun 2018.
Tak ingat segment apa tapi contest di youtube. :)







Isnin, 8 Jun 2020

Online learning vs Remote learning


Assalmualaikum dan hai!



Online Learning (OL) 
Any forms of learning via the internet. Often online learning is combined with the traditional classroom face-to-face interactions and referred to as blended learning. 
Remote Learning (RL)
Any forms of learning using the internet and technology (such as printed book, radio, television, and thumb drive) but without the traditional classroom face-to-face interactions. Remote learning can be done synchronously and/or asynchronously. 












Awal-awal isu COVID-19, lecturer awal-awal lagi dah minta kami semua untuk buat account Webex dan Zoom. Jadi kami buatlah. Seronok jugak kan sebab tak pernah lagi buat online kelas ni. Excitednya!!!! Tapi awal-awal je tu.




Sekarang ni lemau je rasa sebab tak senang duduk bila kelas online.

Tak berapa faham sangat
Nak discuss dengan kawan agak susah sebab semua ada komitment masing-masing kat rumah




Walau apa pun akan ku tempuhi sem ni dengan penuh sabar dan komited.
Doakan ye korang!


Insyallah
Dalam pertengahan bulan julai, semester ini akan habis~


Masih banyak kerja meunggu untuk di siapkan sebab kebanyakan final ditukar kepada assessment.
Beban tu bertambah banyak bukan sikit. Huhu.


Okey korang bawah ni aku nak share Apps yang kami guna untuk OL dan RL class
Tulis kat sini sebagai satu kenangan yang paling bersejarah dalam hidup ku. :)







1. LC 

    







2. PR








3. RM

          







4. OSHA

  







5. IR

     Hasil carian imej untuk MEET




     




6. Arabic 1


    YouTube for Nintendo Switch - Nintendo Game Details Hasil carian imej untuk google form












Dua apps ni pernah aku gunakan untuk meeting dengan kawan2 ^^



            Hasil carian imej untuk HANGOUT





Macam mana pengalaman kelas online korang pulak?
Mesti seronok kan? (^,^)



Catatan Yang Ditampilkan

Ayase - Ghost City Tokyo Lyric

 Hi dan assalamualaikum Hi hari ni aku nak share satu my favourite song by Ayase. Selalu Ayase ni buat lagu je tapi hari tu ternampak dia co...

Popular Posts