Selasa, 26 Mei 2020

Raya 2020 sebagai seorang perantau

Assalamualaikum
Maaf zahir dan batin semua.
Salam Syawal 2020  ^^


Bertahun tidak menulis entri raya di blog.









Beberapa hari sebelum raya, 
kami diminta pindah ke satu hostel.
Sebab satu hostel ada tinggal dalam berbelas orang macam tu jadi agak sunyi.
Aku pun stay sorang-sorang.
Seram jugak tapi nasib baik lah tak pernah diganggu.
Cuma pernah dengar kalau baring telinga ke bantal.
Ada bunyi ketuk katil.Ting ting ting.
Tapi kalau baring dengan posisi lain tak dengar pun, 
So buat dont know je lah.





Alasan tak balik rumah sepanjang tempoh PKP ni banyak...
tapi malas mau cerita.
Macam kena buat skrip nak explain kat semua orang. 
Haha.
Bilik sem ini (6)
Bilik kecil
Tinggal dari awal bulan 2, sampai tanggal 19/5/2020
Pulang kunci kemudian naik bas untuk...





Pindah ke hostel lain iaitu...
Tempat semua pelajar yang tidak pulang ke rumah sepanjang tempoh PKP 
Bilik baru kami atas bukit.
Sebab tingkat 2 atas tanah.






Lega setelah habis angkat barang naik bilik.









Barang yang bawa ke sini cuma 4 benda sahaja

1. Bagasi
Buku, baju
2. Baldi 
Skincare, toileteries 
3. Beg laptop
Laptop, Charger
4. Beg makanan
Maggie, minyak masak, dan tea 



Sebenarnya nak bawak lebih tapi ni pun dah tercungap-cungap nak angkat.
kena ulang alik 2 kali time naik bas dan naik bilik baru.
Total 4 kali ulang alik nak mengisahkan barang ni.
T^T








Wajah bilik baru
Biru warna
Tenang rasanya








 Yang biru tu laci bawah katil. 
Ditelangkupkan sebab taknak bagi berhabuk.
Kunci bilik ada keychain hijau
dan ada nama orang yang duduk di bilik sebelum ni.





Bila duduk tempat baru, suasana pun terasa baru
Roomate pun baru
Sekarang aku dah ada 6 roomate T^T
Aisah, Tasha, Tira, Saf, Reen, Nis
Macam-macam perangai diorang ni.
Haha.











Bila duduk tempat baru rindu dekat hostel lama
Kelebihan hostel lama,

watercooler banyak
Bilik besar
Suasana sunyi (belakang hutan)
Manakala yang sekarang sebaliknya

Walaubagaimanapun, kat sini yang paling best WIFI 
Sebab modem tu ada depan bilik dan sini dekat dengan VMALL dan UPC.




Mudah-mudahan senang lah nak buat kerja.
Doakan seorang zura dipermudahkan urusan untuk menghabiskan sem dan dapat keputusan yang cemerlang sehingga habis semester, Amin. 



Bilik yang sekarang ni agak strategik;
Depan ada ampaian
Tepi ada toilet
Mudah nak pergi ke cafe
Dekat dengan watercooler ^^
dan bilik lama sebaliknya

Roomate belanja petang 30Ramadhan 






Nasib baik sempat sampai UPC sebelum raya.
Barang makanan dari kakak.
TQ kakak ku. <3






Kakak juga ada beli makanan COD untuk aku 
Syukur
















Pengalaman raya kat sini pula, pagi bangun pakai baju raya bergambar sikit ambil makanan free.
Makanan free kami dapat nasi tomayo, lemang, ketupat palas dan rendang daging. 
Kemudian ber VC WhatApps family dan screenshot sebagai kenangan syawal kali ini. 
WhatApps dah boleh VC sampai 8 orang. Mudah kerja. kan tak perlu guna
Meet, Hangout, Webex mahupun Zoom.














Tengah hari sikit, beraya di rumah kakak isteri felo kenalan rumet baru ku.
Dapat lah beraya dengan makan lontong, nasi impit beserta kuih raya!













 Sebelum balik kakak, isteri felo tu beri kami sebekas kuih raya.
Rezeki sungguh~








Dodol pemberian kawan kenyalang







✌Maka begitulah RAYA 2020 kami di perantauan.
Maaf salah silap ya semua mana tau ada tulis post yang membuat korang terasa
Salam 0-0




Khamis, 14 Mei 2020

Love Lasts Forever 恋はつづくよどこまでも

Assalamualaikum








Done tengok satu episode drama Jepun oleh Takeru Satoh pada 5 April 2020.

Tonton pada 5 hingga 6 April sebab ada 10 episodes sahaja.


#jdrama #takerusatoh














Tajuk drama ni adalah Love lasts forever @ An Incurable Case of Love 

Adaptasi manga nukilan Maki Enjoji . Kiranya ni drama live action. 





Mone Kamishraishi  dan Takeru Satoh




Ni kira my 1st time tengok drama Jepun setelah kira-kira 10 tahun tak layan drama jepun.
Dulu layan 3 kamen rider Den-0, kamen rider Decade and kamen rider 000.



Aku mula-mula tengok drama ni layan je la kan nak tengok best ke tak.
Pastu dah lama tu best lah pulak.
Simple tapi menarik.
Hero macam kenal je.
Aku pun google lah tajuk ni kat AsianWiki.



Hero dia Takeru Satoh a.k.a Kamen Rider Den-O.
Kamen Rider Den-0 ni bukan calang-calang kenderaan, dia naik kereta api Den Liner merentasi masa dan dalam tu Takeru main 5 watak berbeza sebab dia kena rasuk dengan imagine.



Kalau korang baru berjinak-jinak tengok drama jepun, layan lah drama kamen rider tu. Hihi.
Seram sikit tapi tak bosan.

Mone Kamishraishi ni pula adalah voice actor Ki Mi No Nawa, Mitsuha.
Kimi No Nawa adalah movie anime paling laris di dunia.



Takeru kata, 
Suara awak unik dan bila awak marah suara awak macam tak marah.  ^^
Hahaha. 



Takeru - 31 tahun
Mone   - 22 tahun




Tapi tak pelik sebab memang dia selalu digandingkan dengan heroin yang lebih muda dan drama ni umur hero dan heroin memang jauh beza.





Cerita ni mengisahkan tentang Sakura Nanase (Mone Kamishraishi ) yang berjumpa dengan Kairi Tendo (Takeru Satoh) pada waktu yang tak di sangka-sangka.





Masa tu Sakura berjalan pulang dari sekolah dan terlihat seorang nenek jatuh dari basikal lalu pengsan. Sakura tolong nenek tu sebab hanya dia je yang ada kat situ.


Dia tak tahu nak buat apa. Jadi, dia jerit minta tolong.


Tiba-tiba muncul seorang lelaki bersweater biru datang menghampiri sakura dan nenek yang pengsan.


Laki tu pun tolong sebab dia doktor dan minta Sakura telefon ambulans.




Beberapa minit lepas tu, ambulans datang dan berpisahlah mereka. 





Semenjak dari peristiwa tu, Sakura dah ada cita-cita iaitu dia nak jadi seorang jururawat.
   












Setelah lima tahun,
Sakura ditempatkan di hospital yang terdapat, Kairi Tendo.








Maka bertemulah mereka buat kali ke-2. 










First day kerja, Sakura dah pergi jumpa Kairi Tendo dan
bagitahu yang dia suka sangat kat Kairi Tendo/Sensei.






Dia ditolak mentah-mentah oleh Kairi Tendo.
Tendo sensei pura-pura tak mengenali Sakura Nanase.




Lepas tu rakan sekerja Kairi Tendo,
Dr Kisugi yang peramah dan baik hati
memberi cadangan bernas supaya menjalankan Cream Puff Strategy 
bersamanya bagi memikat Kairi Tendo.









Kairi Tendo seorang yang garang dan terlalu 'berkata jujur'.














Tapi tu semua tak memudarkan sedikit pun rasa cinta dia kat Tendo Sensei.
HAHAHA.
Walaubagaimanapun Sakura ada rasa sedikit penyesalan
sebab menyukai Kairi Tendo dan menjadi jururawat kerananya.
Bila dia fikir semula dia dah ada kat situ, teruskan sahaja matlamat utama 
dan berusaha untuk menjadi seorang jururawat yang berdedikasi.

Ganbatte!






Korang rasa Sakura Nanase dan Kairi Tendo berjodoh tak?
Hahaha. Tak nak cerita lebih. Kalau suka drama Jepun yang santai boleh tonton yang ini.
Tetapi sedikit cheesy bila scene diorang berdua muncul.






Sedikit review dari drama ini.




Tendo sensei dan Sakura pulang bersama.







Kairi Tendo yang mengemari roti kastard
Nak sikit tak? Eh lupa awak puasa. >.<







Mengimbau memori lama.










OST drama yang sweet!
















p/s- sebelum korang pelik kenapa gambar ada yang agak kabur
         sebab aku screenshot je. Haha.



Salam ramadhan yang ke 21 korang!
Selamat berbuka~ 

Resepi Cornflakes Madu mudah

Assalamualaikum


Resepi cornflakes juga hari ni.




Bahan-bahan;







Macam biasa, leraikan paper cup






Pastu cincang ceri masakan






Cairkan butter, letak susu pekat, madu 







Jadi macam ni,







Masukkan ceri masakan tadi








Kembang macam ni,








Boleh masukkan cornflakes,









Gaul rata,








Masukkan cornflakes ni ke dalam paper cup.
 










Kemudian bakar seketika di dalam oven supaya dia kering
Suhu dia ikut oven masing-masing. 
Hahaha


BTW ni pun gambar tahun 2018.



Dah siap boleh sejukkan dulu dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba!




Selamat berpuasa korang.
Kalau nak lihat video masakan, 
boleh jenguk ke instagram @theawesomeefood

Rabu, 13 Mei 2020

Resepi Cornflakes Coklat yang sangat mudah

Assalamualaikum

Resepi kali ni pun gambar ambil pada tahun 2018.
Fuh lama tu .
Tapi sekejap je masa berlalu kan.

Alang-alang nak clearkan gambar,
kita post kat sini je.


Dapat simpan gambar sambil share resepi ni kat korang.








Bahan-bahan;

Cup kertas, cornflakes, coklat masakan, ceri masakan, coklat rice mungkin (teman udah lupa kome)








Leraikan cup kertas supaya senang nak guna jap lagi.








Potong ceri masakan kecik-kecik.






Potong coklat masakan supaya senang cair time double boiled nanti.






Coklat yang telah cair. 








Masukkan cornflakes ke dalam coklat setelah coklat sedikit sejuk. 








Gaul sebati.
Kemudian, masukkan ke dalam paper cup dan tabur ceri/serbuk roti/manik di atasnya.









Tada dah siap. 
Biarkan coklat kering dan simpan di dalam bekas kedap udara.











Alhamdulillah dapat banyak ni.







Selamat mencuba!


Selamat berpuasa korang.
Kalau nak lihat video masakan, 
boleh jenguk ke instagram @theawesomeefood

Catatan Yang Ditampilkan

Ayase - Ghost City Tokyo Lyric

 Hi dan assalamualaikum Hi hari ni aku nak share satu my favourite song by Ayase. Selalu Ayase ni buat lagu je tapi hari tu ternampak dia co...

Popular Posts