Rabu, 21 April 2021

Uchi no Musume wa Kareshi ga Dekinai

 Assalamualaikum dan selamat pagi.

Hari ni zu nak review satu lagi japanese drama.

Drama ni saya tonton on-going jugak.

Sama lah dengan drama yayang saya review sebelum ini.




Cerita  ini memang aku sangat nanti kan sebab gandingan Minami Hamabe dan Kenshi Okada.

 



Mengisahkan tentang dua beranak Minase Aoi dan Minase Sora.

Hubungan mereka sangat akrab seperti emak dan anak.

 

Minase Sora (Minami Hamabe) pelajar jurusan ekonomi. Dia sekelas dengan Irino Hikaru (Kenshi Okada).

Sora seorang yang pendiam, kelam (sentiasa memakai baju berwarna hitam) dan misteri.

Manakala Hikaru seorang yang kacak dan mempunyai ramai rakan.

Mereka mempunyai dua persamaan iaitu masing-masing adalah otaku.

Otaku ialah minat dan suka membaca komik dan menonton anime.

 




Hikaru mengetahui Sora adalah otaku bila di ternampak Sora di Anime Showcase dan sewaktu di kelas Sora melukis dan ditangkap oleh lecturer lalu lecturer tersebut mengangkat lukisan Sora dan tunjuk kepada semua orang di dalam kelas.

 

Hikaru yang suka melukis komik pun tegur sapa dengan Sora untuk melukis komik bersamanya

 Sora tidak mahu pada mulanya.

Tapi bila maknya mengatakan bahawa dia ada bakat, so dia pun melukis dengan Hikaru.

 

Dia layan Hikaru macam maknya, meluah segala-galanya pada Hikaru.

Tak seperti dia dengan boyfriendnya.

 



Hikaru pun pelik dan memberitahu Sora, bukan awak patut contact boyfriend awak ke?

Sora pun pelik kenapa Hikaru sangat sensitif.

 

Sewaktu mereka melukis komik dan ingin mencipta karakter watak, Hikaru pelik dengan darah Sora dan Aoi tak sama.

 

Sora berdarah A manakala Aoi berdarah O

Dan tak mungkin orang berdarah O boleh melahirkan anak berdarah A.

 

So, timbul konflik di situ.

Sora meminta Gon-chan, Shichiro, Sally, Soseki dan Hikaru untuk menemani dia berhadapan dengan Aoi untuk mengetahuui siapakan diri dia yang sebenarnya.

Aoi pada mulanya tidak mengaku yang Sora bukan anaknya sehingga menimbulkan pergaduhan.

Akhirnya Aoi membuka cerita yang Sora bukan anak kandungnya.

Hanya Gon-chan dan Shichiro yang menegetahui tentang perkara ini.

 

Hikaru memujuk Sora untuk tidak membenci orang yang telah membesarkan dirinya.

Hati Sora semakin pulih dan dia amat bersyukur dia telah dibesarkan oleh Minase Aoi.

Aoi memberitahu Sora bahawa dia adalah anak Crushnya, seorang pelakon teater.

 

 

Sora memberitahu Aoi yang dia ingin menemui ayah kandungnya.

Adakah Sora berjaya bertemu dengan ayah kandungnya?

Korang jangan lupa saksikan!

  


Jumaat, 16 April 2021

Review Japanese Drama Oh! My Boss! Koi wa Bessatsu de

Assalamualaikum dan hi


Hari ni aku nak share satu drama jepun yang aku tonton lama dah tapi baru nak review.

Drama ni aku tonton on-going sebab sangat best dan menarik.



Klik gambar untuk tonton drama :)


Cerita ini mengisahkan tentang Suzuki Nami (Mone Kamishiraishi) yang mempunyai seorang adik dan ke dua ibu bapa.


Mone Kamishiraishi


Ibu bapa Nami meminta Nami supaya hidup seperti orang biasa.

Kerja biasa-biasa

Kahwin dengan lelaki biasa-biasa

Dan hidup biasa-biasa sampai lah tua.

 

Then, lepas graduates… Nami ke Tokyo untuk mencari kerja.

Sewaktu temuduga kerja tu dia secara kebetulan berjumpa dengan seorang lelaki yang memegang kamera, Horai Junnosuke @ Jun (Yuta Tamamori).


Yuta Tamamori


Jun yang dianggap  sebagai lelaki gatal sebenarya ingin menyelamatkan Nami dari terduduk di atas bangku yang baru di cat. :)

 

Bila Nami dah tolak Junnosuke so dia duduk atas bangku tu dan skirt dia kotor dengan cat.

Jun yang rasa bersalah bawa Nami pegi kedai pakaian yang terdekat.

Jun memilih baju untuk Nami dan menawarkan diri untuk bayar baju tu tapi Nami tolak sebab rasa berhutang budi pulak nanti sebab bila lagi dia nak jumpa laki tu kannn.

 

Nami gagal temuduga department yang dia pergi tapi dia dapat kerja di bawah department majalah. 

Iaitu majalah MIYAVI.

MIYAVI di ketuai oleh Horai Reiko (Nanao), graduates dari Frances.

..,dan dia adalah kakak Jun.







Di department majalah, Nami jadi runner yang ambil barang Reiko dan tempah teksi untuk Reiko dan client Reiko





So Nami tu selalu terserempak dengan Jun.

 

Oleh kerana Jun tak nak pergi blind date, dia minta Nami jadi girlfriend olok-olok.

So berlakon lah Nami sampai memudaratkan diri dia.

 

  





Setelah mereka berjaya menerbitkan 1st edisi majalah MIYAVI, timbul perasaan ingin tahu Nami untuk belajar menjadi editor majalah.

Bermula lah Nami memajukan dirinya dengan berpakaian seperti pekerja yang lain.

Stylish dan elegent.

 



 

Tapi awal-awal tu pakaian dia tak berapa ok.

Lepas tu semua nampak kemas dan elegent.

 




Lepas hubungan olok-olok Jun dan Nami membawa banyak masalah kepada Nami, Nami minta Jun untuk tinggalkan dia.

Antara sebabnya juga adalah Jun kata... hanya Nami dia boleh berharap dan dia takde perasaan kat Nami. 

Tapi sebenarnya mereka suka sama suka.




Tak lama lepas tu Jun mendekat dengan Nami dan dalam waktu yang sama Ryota Nakazawa, Ketua Editor Kebudayaan MIYAVI dah ada perasaan kat Nami tapi hanya pandang dari jauh.






Sedih time Nami dan Nakazawa stay up kat office, Nakazawa belikan makanan sekali untuk Nami tapi dia balik nampak Nami dah dapat makanan dari Jun. L

 






Lastly, Nami berpindah office baru yang diketuai oleh Reiko dan Jun masih bersamanya.

Really recommended bagi yang baru nak mula layan drama Jepun!

Simple dan menghiburkan.

 


Drama ni ada spin-off mengenai Haruka dan Nakazawa




Catatan Yang Ditampilkan

Ayase - Ghost City Tokyo Lyric

 Hi dan assalamualaikum Hi hari ni aku nak share satu my favourite song by Ayase. Selalu Ayase ni buat lagu je tapi hari tu ternampak dia co...

Popular Posts