Sabtu, 28 Disember 2019

Cara Menyembuhkan Bibir yang Kering

Assalamulaikum dan hai semua.




Hari ni zu nak share tentang masalah bibir yang zu alami lama dah.
Semenjak 2017 rasanya.
Sampai sekarang ada lagi.







Ya. Masalah bibir kering T^T








Antara punca masalah bibir kering yang zu sendiri pernah alami. 


1. Kurang minum air

Ni doctor di uni zu gitau, pergi lebih dari 5 kali pun dia suruh pergi minum air banyak. I was. -,-



Hasil carian imej untuk cara minum air yang betulHasil carian imej untuk cara minum air yang betul


2. Jangkitan kuman

Yang ni tak pasti apa sebabnya. Mungkin hari tu zu pernah terpakai lip balm kakak punya.
Lip balm tu pun dah expired kot. T^T



Hasil carian imej untuk kuman

3. Alergik

Masa ni zu kerja catering dan terlebih makan masak lemak daging salai. Sadis.
Habis merah-merah mulut gatal sebab alahan. Zu boleh makan daging, tapi tak boleh makan banyak.



Hasil carian imej untuk alergic word


due to,

Hasil carian imej untuk masak lemak daging salai





Apa yang zu buat untuk menangani dan mengurangkan masalah di atas?






1. Jumpa doctor

Masa ni lepas habis kelas KOK,  Teng bawa zu ke klinik di sekitar Changlun guna kereta saga dia.
Klinik Perempuan Raudah rasanya. Doctor kata bibir zu terkena jangkitan. Doctor bagi 2 ubat sapu.
Satu untuk bibir kering, satu lagi krim untuk hapuskan kuman. Bayar dalam RM50 kat klinik ni.
Hasil: Sakit di bibir mula berkurangan, perlahan-lahan. 




Hasil carian imej untuk doctor word wallpaper




2. Vaseline

Yang ni pembantu perubatan di klinik kesihatan berdekatan rumah bagi.
Hasil: Membantu sedikit. Bibir masih kering bila pakai. 


Hasil carian imej untuk vaseline

3. Nivea: Strawberry Shine 



Haaa product ni paling helok tau. Sebab lipbalm ni melembapkan dan beri warna sedikit di bibir. Sebenarnya zu ada bibir yang sangat sensitive. Zu tak boleh pakai lipstick, lip cream atau lip balm jenis matte. Matte tu yang jenis heavy dan tinggalkan cast.


Hasil carian imej untuk lips matte
Matte lipstick

Lipbalm ni cepat habis sebab selalu pakai.
Sebelum keluar pakai
Selepas makan pakai

Kesimpulannya bibir kering je terus zu pakai.


Jadi, lepas lipbalm ni habis, zu ingat nak beli lagi lah.
Pergi cari kat Watsons Ipoh, takde. Sedih. Zu ambillah yang Watermelon Shine.
Bila pakai rasa pedih. Sebab dia lipbalm jenis matte. Tinggalkan kesan kat bibir.
Bau dia pulak bukan bau isi watermelon, tapi bau kulit watermelon.
Maaf ya Nivea, I is jujur zu tak suka bau tu. Tak best.
Belum habis lagi watermelon shine, zu terus beli Strawberry Shine :)




Kalau korang boleh zoom in, korang akan nampak cast yang ada kat 
lipbalm Nivea: Watermelon Shine tu. Gerun ai. 


Hasil: Sangat membantu sebab bibir terus jadi lembut. Kurang kering dah. 





4. Faralipbutter: Cherry Velvet

Zu beli ni sebab formulasi dia bukan jenis matte. Kalau pakai rasa ringan je.
Harga dalam RM55 tapi boleh pakai setahun lebih macam tu.
Tak perlu letak banyak dah boleh nampak kesan merah dia. 
Hasil: Bibir tak perlu pakai jenis matte untuk nampak warna.


Beli ni dapat freegift beg duit. Tapi tak ingat mana pergi beg duit ni LOL.
:)




5. Salap Gatal Daun Gelenggang 

Yang ni bibik opah bagi lepas alergik makan daging hari tu. 
Ok lah sikit pakai ni.
Sampai sekarang masih pakai sebab rasa terseksanya bila bibir rasa gatal-gatal dan kering.







Setakat ni lah perkongsian kita hari ini :)







 Zaijian!



Khamis, 26 Disember 2019

Nama saya dalam Bahasa Korea dan Jepun.

Assalamualaikum dan hai semua.

Tadi baru je dapat tahu nama zu dalam bahasa Korea dan Jepun.




Comel kan. Aeygo~  >,<






Sugoi. Kawaii. :)



Cara nak generate dalam bahasa 




Credit to Khairina



Ahad, 22 Disember 2019

My 1st Korean Skincare Routine

Assalamulaikum and hye semua.

Hari ni takde lah sibuk sangat sebab kelas untuk semester ni dah habis sejak 18/12/2019 (rabu).
syukur sangat.
Jumaat ni zu start final untuk semester 5.
Takut pun ada.




Mula pakai skincare routine betul-betul ni sejak kulit zu kering masa final sem lepas.
Salah pakai produk muka. 
Terbeli preloved skincare ;(
Kulit terus rasa ketat, gatal dan bila garu je berdarah.
Teruk sangat rasa. Dah lah final time tu, muka pedih. Huhuhu.







Semasa breakout






Selepas breakout
Mampu tayang lubang hidung je. haha.




Masa breakout tu, 
zu search cara hilangkan breakout di internet.
Pastu nasib lah time tu mula aktif balik main twitter. 
Then, jumpa skincare guru kat twitter. 
Korang mesti tau siapa kan kan ...
Kak Iman dan Kak Maisarah Mahmud. :)




Keyword Kak Mai, 
Hydration is the key, jadi Zu pun try lah beli 
Hada Labo Hydrating Lotion kat Watsons.








Thank you Ilyana sebab sudi tolong zu beli ni. heee
Pakai ni alhamdulillah. 
Muka rasa smooth je.
Pedih breakout semakin berkurangan.
Syukur!




Pastu, zu terbuka satu blog ni.
Sorry awak, sy cuba cari tapi tak jumpa ;(



Penulis tu cerita dia guna Cleanser Cosmoderm biru.
Sebab bebas dari perfume.
Jadinya, zu pun belilah secara online di Cosmoderm.
Lepas pakai muka sejuk sikit, kurang rasa pedih kat muka tu.










Dapat seketul freegift!
TQ Cosmoderm. :)






Jadi, bermula lah zu pakai...



After breakout, mula lah zu komited dengan Skincare Routine ala-ala korea.
Konon nak jadi artis korea lah kiki. Tapi zu ada 8 step.
Ada juga skincare routine yang dah ku tinggalkan.




My skincare routine step :

  1. Cleanser - Cosmoderm Milk Cleanser (wajib)
  2. Scrub - St. Ives Coconut 
  3. Toner - Hada Labo Hydrating Lotion (wajib) 
  4. Serum - Bio-Essence Gold
  5. Moisturizer - Aiken Tea Tree Oil
  6. Eye Cream - Cosmoderm
  7. Acne Gel - OXY
  8. Sunscreen - Biore oren (wajib) 

Merah tu sebab baru mula pakai 3-4 bulan yang lepas.
Bagi yang baru nak mula pakai skincare, mulakan dengan 3 produk - cleanser, toner, sunscreen. 
Dah teguh step ni, baru boleh tambah skincare routine yang lain.




Kesan pakai skincare ni bukanlah muka kita akan flawless ala orang korea. 
Tapi kita akan jadikan kulit wajah kita lebih terjaga.
Sebagai contoh, bila pakai sunscreen, kita elak wajah dari terkena sinaran UV yang berbahaya.





Tapi kan sekarang zu tak pakai eye cream dah. 
Bukan sebab mata dah bertambah ok...
Tapi bila pakai benda tu, bawah mata jadi lebih teruk.





Ada sesiapa tau tak cara bagi hilangkan gelap n kedutan bawah mata T^T 
Kalau ada yang tau, share kat bawah tauuu. :)





Khamis, 5 Disember 2019

Resepi sardin roll


 Assalamualaikum

Rindu nak masak sebenarnya, bila dapat peluang ke dapur… memang jadilah makanannya. Okay jom lah kita tengok resepinya

Untuk Inti:
1 tin kecil sardin
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Minyak


Memula, panaskan minyak. Pastu + bawang merah dan bawang putih
Bila dah agak garing + cili kisar. Tumis sehingga minyak terbit dan cili masak.
Tambahkan sardine yang dihancurkan. Masak kejap.
Siap! Ketepikan kejap

Kita boleh pilih tau nak buat gunakan roti atau pastry untuk jadikan sebagai kulit.

Tapikannn… zu guna kedua-duanya sebab roti dah expired tapi masih boleh dimakan.

Kulit:
2 cawan Tepung gandum
2 sudu Margerin
1 sudu teh garam
Air sejuk dari peti ais/ air+ ais cube secukupnya

Mula-mula, ambil mangkuk. Letakkan tepung, garam. Gaul kasi sebati. Tambahkan margerin. Jadikan seperti serbuk roti. Lepastu taruh air sikit-sikit. Gaul sampai tepung tak lekat kat tangan. Siap!

Bulat-bulatkan kepada beberapa bahagian. Perap dalam 10 - 15 minit.


Tengah rehatkan doh, zu ambil roti keping tu dan leperkan guna botol. Dapat dalam 7 keping rasanya.

Kalau nak gunakan roti sebagai sardine roll, ambil sebiji telur, pacahkan dan gunakannya untuk bagi roti tu melekat sempurna nanti. In sya allah.



Dah siap, susun elok-elok dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk. Gorengkan dengan api sederhana.
Kalau nak goreng roti sardine tu, bancuh tepung. Okey untuk bater ni mudah aja.

Tepung gandum + Tepung beras + Tepung jagung + Garam + Air    (Buat jangan cair sangat, biar sederhana teksturnya)

Tips untuk mengoreng,
Gunakan minyak penuh, api biar betul-betul panas, goreng sehingga berwarna kuning keemasan.

Kalau nak goreng yang ni,
Gunakan api perlahan. Terbalikkan selalu supaya pastri masak sekata.



Dah masal, jom lah kita makan.
Kbai.
Assalamualaikum. Semoga bermanfaat



Resepi credit to cik epal 06 ^^

Isnin, 30 September 2019

Go Go Squid! - Malaysia fans review



Asslamualaikum dan salam sejahtera!

Hari ni aku nak share tentang satu lagi Drama Chinese wajib tonton oleh semua.







Pada bulan July lepas, 18 July 2019, kawan yang minat tonton drama Chinese, WhatApps aku dan kata dia ada jumpa drama baru yang best! Kalah drama Put Your Head on My shoulder.






Eh ye ke?

Lepas tu nak tengok lah kan. Tapi akibat internet yang tak memberi kerja sama, hasrat itu terkubur begitu sahaja.


Tapi adik pula tengok drama tu kat phone.
Toleh-toleh jugak dan best lah pulak. T^T


















Tak lama lepas tu aku tengok sendiri. Memang suka dengan jalan cerita dia yang tak cliché!




Go Go Squid! (Chinese亲爱的,热爱的pinyinQin Ai De, Re Ai De) is a 2019 Chinese television series based on the novel Stewed Squid with Honey (Chinese蜜汁炖鱿鱼pinyinMi Zhi Dun You Yu) by Mo Bao Fei Bao. It stars Yang Zi and Li Xian.[1][2] The drama aired on Dragon TV and Zhejiang TV from July 9 to July 31, 2019.[3]




Cerita berkisar tentang lelaki yang ada team untuk compete dalam computer games.
Suatu hari tu team dia kalah dan dia fedup lah. 

Pastu dia suruh bas berhentikan dia di tepi jalanan then dia singgah di cyber café berdekatan bus stop.
Di situ dia terjumpa lah seorang perempuan comel.










Korang pun boleh agak kan yang mana satu hero dan mana satu heroin kan?
Ok, nama watak utama;

Hero bernama Han Shang Yan (HSY)
Heroin bernama Tong Nian (TN)




TN love at the first sight kat HSY.
Lepas je HSY muncul kat CC tu, dia memang selalu datang tolong sepupu dia kat CC sebab nak tengok HSY lagi.

Bukan tu je. TN macam perigi cari timba dah bila dia pergi WeChat HSY boleh dikatakan setiap hari untuk menarik perhatian HSY. Tapi HSY buat don’t know je.









Banyak kenalan HSY tak tahu pekerjaan HSY. Atuk HSY pun merungut,
“Kamu ni asyik main games je. Cuba lah cari kerja yang elok sikit.”
HSY yang berhati batu cuma senyap dan diam bila atuk dia kata macam tu.







Yang paling comel sangat HSY ni pakai baju hitam je dalam drama ni.
Nampak kemas dan segak sangat! Kena dengan watak dia yang perlu pamerkan muka yang garang.
Kening dia asyik berkerut je. Haha.
Atuk HSY, “Kamu ni takde baju lain ke? Asyik baju hitam je. Cubalah pakai baju warna lain sikit. Buat malu aku je.”
HSY buat mata ke atas je bila atuk dia mula membebel.







Ada satu benda ni HSY buat bila dia tengah marah. Yang ni serius comel! Tak nak bagitahu tapi korang kena tonton sendiri. 
Mesti korang rasa sedih dan syahdu. Betul! Tak tipu.





HSY ni anak tunggal yang kehilangan ibu bapanya dari kecil. Dia mempunyai ibu tiri yang sangat penyayang dan ambil berat tentang diri dia. Jarangkan dengar ibu tiri yang baik. (Sangat tak cliché!)



Mak tiri HSY kata time HSY tak cukup duit.
“Kalau awak panggil saya ibu, saya akan beri awak segalanya.”
HSY tak nak sebab dia tak nak terhutang budi dengan sesiapa.










           









Heroin pulak bernama Tong Nian. Dia masih belajar di university dan sedang mengambil master dalam bidang sains computer. Kiranya dia ada banyak pengetahuan tentang computer. TN pernah buat satu games guna coding untuk HSY. Haha. Comel kot games tu.



TN anak tunggal dari pasangan guru dan doctor. Ayahnya seorang doctor dan ibunya seorang guru besar di sekolah rendah. IQ TN tinggi dan dia adalah best student di kolej.





Muka cringe haha.














Beza umur HSY dan TN agak jauh.
HSY – 30 tahun (tegas tapi caring!)
TN   -  18 tahun (manja)
p/s-nak tau boleh tengok sendiri


Agaknya hubungan diorang direstui oleh mak ayah TN tak? Hehe….






                            
Fantasi.




Realiti.










_______________________________________



Ok team HSY pula, bernama K&K yang terdiri daripada anak muda yang bernama:

Dt/ Wu Bai / Xiao Bai – sepupu HSY. Pernah jumpa TN di competition berkaitan computer.
One – Mak dia kerja as tukang kemas-kemas tempat tinggal team diorang.
Demo/ Dai Feng – Paling muda dalam team ni / Si Comel / ada masalah keluarga / selalu suruh buka mulut untuk soalan kat HSY (sebab HSY garang!) / Selamba je Demo minta TN buat coffee untuk dia.  
97 @ Jiu Qi – HSY selalu beri arahan kat 97 sebab dia matang sikit dari yang lain.
Grunt – TN guna nama Grunt untuk jumpa HSY.





Su Cheng, One, Demo, Grunt, 97, DT, HSY/Gun, Mi Shaofei.



One, 97, DT, Grunt, Demo.





Ok. Sebenarnya macam mana HSY belajar main games ni?
Dulu dia join satu team ni.
Team ni bernama solo.
HSY memang main games tu tapi dia tak duduk kat China waktu tu. 
Masa tu dia di Norway. 
Lepas dia ke China dan tinggal bersama kawan dia (Solo dan rakan-rakan) baru dia aktif dan bersemangat nak teruskan cita-cita dia untuk bawa nama China dengan main e-sport ni.









Ahli Team Solo terdiri daripada 5 orang :
Solo (Of course!)
Appledog/ Ai Qing (only girl in the group)
HSY/Gun
Mi Shaofei / Xiao Mi
All/ Ou Qiang








Team Solo ni memang gempak abis lah terror dia.
Tapi sebab satu perkara je buat HSY tawar hati dan kembali semula ke Norway.
Menitik air mata bila terkenang babak ni T^T


Persahabatan ahli Team Solo ni buat aku terpaku sebab nilai persahabatan mereka yang begitu tinggi.
Ada satu syarat dalam team ni. 
Bila makan, dahulukan yang muda dan perempuan.
Sayu je rasa bila part flashback moment indah diorang muda-muda dulu.









Time flashback ni ada satu lagu yang memang akan terpasang time diorang dalam Team Solo.












Memang aku nangis part flashback tuuuu.
Sungguh erat persahabatan HSY dan kengkawan nya.





HSY dengan K&K, Solo pula ada team bernama SP








Lepas je habis drama Go Go Squid! Popularity HSY mencanak-canak. Dia banyak jadi model untuk produk seperti baju, jus, KFC dsb.





HSY atau nama sebenar dia Li Xian menang award Popular Actor of The Year 2019 di China sebab pembawakan watak dia dalam drama ni dan juga sikap dia yang professional.










Aku paling suka tonton drama Chinese dan Korea sebab pelakon fit, cantik, handsome hehe. Jaranglah ada pelakon yang gemuk dalam tu walaupun hakikatnya ada je penduduk sana yang mengalami masalah berat badan.









Cerita Chinese dan Korea juga banyak pengajaran yang boleh kita ambil dan gunakan dalam kehidupan seharian. 




Sebab minat sangat drama ni, aku beli baju KK. Hehe.




Okeylah ..... tu je nak share malam ni. :)
Jangan lupa tonton tau bila free!
Tak rugi tengok.
Selain dapat polish Mandarin yang dah lama tinggal, boleh cuci mata.
Alah orang Melayu selalu kata, sambil menyelam minum air.






Jumaat, 24 Mei 2019

Review Chinese Drama Put Your Head on My Shoulder

 Assalmaualaikum dan salam sejahtera gaissss!




Hari ni Aku nak cerita tentang satu drama Chinese ni. 
Aku rasa drama ni memang boleh kalahkan drama Korea.
Sebabnya, aku dah terlebih tengok drama korea kot.
Huhu.




Gu Wei Yi dan Si Tu Mo


Dan seperti yang korang tahu, 
Aku baru je habis belajar Mandarin level 1,2,3 sem lepas.


Jadinya, nak memantapkan lagi bahasa luar ni, kena lah ambil inisiatif lain.
Kalau tak mesti lupa. 
Kalau lupa buat penat lah belajar dengan LAOSHI (guru Mandarin) sepanjang 3 sem lepas. Huhu.




Ok banyak dah membebel.
Cerita ni Kemku bagitahu lama dah. Dalam 13 Mei 2019 lepas. 
Tapi time tu busy sebab minggu tu lah hantar asssignment, buat kuiz bagai. 


Barisan pelakon
______________
Hero : Gu Wei Yi, berumur 20 tahun sekarang.


Imej yang berkaitan
Heroin : Si Tu Mo/ Momo berumur 24 tahun sekarang.










Cerita ni mula ditayangkan pada 10 April dan berakhir pada 16 Mei 2019.
Mengisahkan tentang pelajar akauntan tahun akhir, Si Tu Mo dan rakan rakannya. Di permulaan drama ini, Si Tu Mo ingin pergi interview intern/praktikal di syarikat Advertising. 


Kisahnnya Si Tu Mo ni minat Advertising sebenarnya. 
Tapi mak ayah di yang daftarkan kos akaun kat dia. 
Dia pon redha je dan sewaktu dia study, 
dia ada belajar advertising tu dengan usaha dia sendiri.


Ok, back to the story,
Si Tu Mo pergi tempat interview intern dengan kawan lelaki dia, Fu Pei.
 (kawan yang dia anggap boyfriend, tapi Fu Pei selalu nafikan status hubungan diorang. Sadissss) ;( 
Fu Pei bawak di naik basikal. 


Entah macam mana, tiba-tiba....
Berlaku eksident, 


Jatuhlah Si Tu Mo, Fu Pei dan Gu Wei Yi.


Tu lah pertemuan pertama Momo dengan Gu Wei Yi.
Tapi sebenarnya Gu Wei Yi ni dah perasaan dah Momo masa awal-awal sem. 
Time tu Momo jalan kaki, dia berbasikal.


Oh ya, Si Gu Wei Yi ni seorang pelajar sains. 
Kira macam saintis la.


Sebab eksident tu, Momo pergi iv dengan blouse yang terkoyak. 
Sedih. 

dan... lagi menyedihkan beg diorang tertukar.
Gu Wei Yi siap ambil harta karun Momo lagi.


dan entah macam mana, diorang boleh duduk serumah.
Pelbagai konflik melanda dan akhirnya....


korang tengok lah sendiri kat youtube.
Memang superb cerita dia.
Jalan cerita ringan, ada pengajaran tersendiri.






kat sini aku sertakan beberapa gambar babak di dalam drama ini.







Time ni dalam lab (tempat kajian Gu Wei Yi) 






First time diorang dating setelah confess perasaan masing-masing.






Graduate!







Pengajaran cerita ni :

- Kita mestilah jangan berputus asa dan sentiasa confident dalam apa jua keadaan
WalaupunMomo tertukar beg dengan Gu Wei Yi, dia dengan confidentnya hulur file Gu Wei Yi kepada panel temu duga, dan
Saat Momo kena ragut, dia call pihat syarikat untuk tangguh iv.


- Nak dapat insan tersayang, kita mestilah bersungguh-sungguh
Gu Wei Yi amat sukar untuk meluah perasaan dia kat Momo.
Dia usaha sungguh-sungguh buat apa yang Momo suka secara senyap-senyap - main skates board, ping pong.


 - Berkorban untuk orang yang tersayang
Gu Wei Yi sanggup pura-pura arlegik udang mantis sebab nak bagi Momo makan masa diorang berkhemah di tepi pantai sedangkan seafood ni makanan kegemaran Gu Wei Yi.



Cerita ni ada mengangkat makanan Chinese seperti River Snail Rice Noodles
dan teknologi Cashless diorang.








dan banyak lagi sebenarnya.
Nanti tak suspend pula cerita kat sini semua....






Tonton drama ini di sini :

Episod 1










Imej yang berkaitan
Gu Wei Yi, Momo, Shang Shang, Fu Pei.







Kalau korang perasan, hero dan heroin ni ada ala-ala cerita A Love So Beautiful kan?
Sebenarnya ni adalah hasil karya penulis yang sama.
Kedua-dua cerita ini adalah adaptasi novel karya Author Zhao QianQian.


Sumber : LINK 



   































Gu Wei Yi, Momo, Xiao Xi, Jiang Chen




Untuk cerita ini, aku boleh bagi 5/5 bintang  :)

Sebab tak bosan,
pelakon bagus,
Ost sedap dengar dan.... yang paling penting
Cara diorang snap video sangat menarik!




Tahniah team produksi sebab mampu mnerbitkan suatu karya Chinese yang amat bagus setelah drama yang aku tonton time sekolah dulu.





Catatan Yang Ditampilkan

Ayase - Ghost City Tokyo Lyric

 Hi dan assalamualaikum Hi hari ni aku nak share satu my favourite song by Ayase. Selalu Ayase ni buat lagu je tapi hari tu ternampak dia co...

Popular Posts