Isnin, 19 Julai 2021

Ayase - Ghost City Tokyo Lyric

 Hi dan assalamualaikum


Hi hari ni aku nak share satu my favourite song by Ayase.

Selalu Ayase ni buat lagu je tapi hari tu ternampak dia cover

dan click video ni dan sedap lah suara dia!

So jom sama-sama layan lagu ni 







ROMAJI [幽霊東京 歌詞]

sanzen to kagayaku machi no akari
taishō-teki na boku o miorosu
ano biru no aida o nukete
irozukidashita neon to majitte
boku no jikan to kono sekai o toreido
yoru ni shizumu

shūden de ieji o tadoru boku no
me ni utsuru garasu mado ni ita no wa
yumemita jibun ja naku te
ima ni mo nakidashite shimai sō na
kurayami no naka hitori tada mayotte iru
kanashī hito

daijōbu, itsu ka daijōbu ni naru
nan te omou hibi o iku-tsu kasaneta
kyō da tte hitori Tōkyō no keshiki ni sukeru boku wa
yūrei mitai da

ushinau koto ni narete iku naka de
wasurete shimatta ano negai sae mo
omoidashita toki ni
namida ga ochita no wa
kono machi ga tada
amari ni mo mabushī kara

sanzan da tte warai nagara nageku
taihai-teki na hibi no naka
ano hi no omoi ga furasshubakku
kizuke ba asa made hiraku rojikku
boku no kotoba o oto ni nosete nan do de mo

ushinau koto ni narete iku naka de
wasurete shimatta ano hibi de sae mo
sore de mo mada saki e
nante omoeru no wa
kimi ga iru kara

nei
konna sabishī machi de
nei

sanzen to kagayaku machi no akari
taishō-teki na boku o miorosu
ano biru no saki, te o nobashite
ano hi yumemita keshiki o nazotte
boku no jikan to kono sekai o toreido
asu o yobu

ushinau koto ni narete iku naka de
nakusazu ni ita daiji na omoi o
dakishimetara fui ni
namida ga ochita no wa
kono machi de mada
ikite itai to omou kara

kimi mo sō desho

ENGLISH TRANSLATION [Ghost City Tokyo]

The lights of the brilliant shining city
Shine down on me in stark contrast
They mix with the neon colours changing and
Escaping from the spaces between those buildings
I trade my time and this world
And sink into the night

I make my way home on the last train,
And the reflection I see in the glass windows is
Not the me that I dreamt of
It’s a person who looks like he’s about to start crying
A person alone in the darkness, a person who is simply lost
A sorrowful person

It’s fine, someday it will all be fine
How many days I’ve thought so, that have piled up on each other
But even today, the me who fades into the Tokyo scenery all alone
Seems like a ghost

Even as I grow used to losing
I just need that wish I had forgotten
When I remembered it
The tears fell
Simply because this city is
Way too dazzling

It’s harsh, I laugh while sighing
Amidst these decadent days
Thoughts of that day flash back in my mind
By the time I realise it, my Logic’s open till the morning
Time and time again, putting my words to music

Even as I grow used to losing
I just need those days I had forgotten
But even so, even before that
That I can even think of them is
Because you’re here

Hey
In such a lonely city
Hey

The lights of the brilliant shining city
Shine down on me in stark contrast
In front of that building, I stretch out my hand
Tracing the view I dreamt of that day
I trade my time and this world
And call for tomorrow

Even as I grow used to losing
These important feelings that I haven’t lost –
When I held them close to myself,
I think my tears fell suddenly
Because I still want to
Keep living in this city

I wonder if it’s the same for you

Rabu, 21 April 2021

Uchi no Musume wa Kareshi ga Dekinai

 Assalamualaikum dan selamat pagi.

Hari ni zu nak review satu lagi japanese drama.

Drama ni saya tonton on-going jugak.

Sama lah dengan drama yayang saya review sebelum ini.




Cerita  ini memang aku sangat nanti kan sebab gandingan Minami Hamabe dan Kenshi Okada.

 



Mengisahkan tentang dua beranak Minase Aoi dan Minase Sora.

Hubungan mereka sangat akrab seperti emak dan anak.

 

Minase Sora (Minami Hamabe) pelajar jurusan ekonomi. Dia sekelas dengan Irino Hikaru (Kenshi Okada).

Sora seorang yang pendiam, kelam (sentiasa memakai baju berwarna hitam) dan misteri.

Manakala Hikaru seorang yang kacak dan mempunyai ramai rakan.

Mereka mempunyai dua persamaan iaitu masing-masing adalah otaku.

Otaku ialah minat dan suka membaca komik dan menonton anime.

 




Hikaru mengetahui Sora adalah otaku bila di ternampak Sora di Anime Showcase dan sewaktu di kelas Sora melukis dan ditangkap oleh lecturer lalu lecturer tersebut mengangkat lukisan Sora dan tunjuk kepada semua orang di dalam kelas.

 

Hikaru yang suka melukis komik pun tegur sapa dengan Sora untuk melukis komik bersamanya

 Sora tidak mahu pada mulanya.

Tapi bila maknya mengatakan bahawa dia ada bakat, so dia pun melukis dengan Hikaru.

 

Dia layan Hikaru macam maknya, meluah segala-galanya pada Hikaru.

Tak seperti dia dengan boyfriendnya.

 



Hikaru pun pelik dan memberitahu Sora, bukan awak patut contact boyfriend awak ke?

Sora pun pelik kenapa Hikaru sangat sensitif.

 

Sewaktu mereka melukis komik dan ingin mencipta karakter watak, Hikaru pelik dengan darah Sora dan Aoi tak sama.

 

Sora berdarah A manakala Aoi berdarah O

Dan tak mungkin orang berdarah O boleh melahirkan anak berdarah A.

 

So, timbul konflik di situ.

Sora meminta Gon-chan, Shichiro, Sally, Soseki dan Hikaru untuk menemani dia berhadapan dengan Aoi untuk mengetahuui siapakan diri dia yang sebenarnya.

Aoi pada mulanya tidak mengaku yang Sora bukan anaknya sehingga menimbulkan pergaduhan.

Akhirnya Aoi membuka cerita yang Sora bukan anak kandungnya.

Hanya Gon-chan dan Shichiro yang menegetahui tentang perkara ini.

 

Hikaru memujuk Sora untuk tidak membenci orang yang telah membesarkan dirinya.

Hati Sora semakin pulih dan dia amat bersyukur dia telah dibesarkan oleh Minase Aoi.

Aoi memberitahu Sora bahawa dia adalah anak Crushnya, seorang pelakon teater.

 

 

Sora memberitahu Aoi yang dia ingin menemui ayah kandungnya.

Adakah Sora berjaya bertemu dengan ayah kandungnya?

Korang jangan lupa saksikan!

  


Jumaat, 16 April 2021

Review Japanese Drama Oh! My Boss! Koi wa Bessatsu de

Assalamualaikum dan hi


Hari ni aku nak share satu drama jepun yang aku tonton lama dah tapi baru nak review.

Drama ni aku tonton on-going sebab sangat best dan menarik.



Klik gambar untuk tonton drama :)


Cerita ini mengisahkan tentang Suzuki Nami (Mone Kamishiraishi) yang mempunyai seorang adik dan ke dua ibu bapa.


Mone Kamishiraishi


Ibu bapa Nami meminta Nami supaya hidup seperti orang biasa.

Kerja biasa-biasa

Kahwin dengan lelaki biasa-biasa

Dan hidup biasa-biasa sampai lah tua.

 

Then, lepas graduates… Nami ke Tokyo untuk mencari kerja.

Sewaktu temuduga kerja tu dia secara kebetulan berjumpa dengan seorang lelaki yang memegang kamera, Horai Junnosuke @ Jun (Yuta Tamamori).


Yuta Tamamori


Jun yang dianggap  sebagai lelaki gatal sebenarya ingin menyelamatkan Nami dari terduduk di atas bangku yang baru di cat. :)

 

Bila Nami dah tolak Junnosuke so dia duduk atas bangku tu dan skirt dia kotor dengan cat.

Jun yang rasa bersalah bawa Nami pegi kedai pakaian yang terdekat.

Jun memilih baju untuk Nami dan menawarkan diri untuk bayar baju tu tapi Nami tolak sebab rasa berhutang budi pulak nanti sebab bila lagi dia nak jumpa laki tu kannn.

 

Nami gagal temuduga department yang dia pergi tapi dia dapat kerja di bawah department majalah. 

Iaitu majalah MIYAVI.

MIYAVI di ketuai oleh Horai Reiko (Nanao), graduates dari Frances.

..,dan dia adalah kakak Jun.







Di department majalah, Nami jadi runner yang ambil barang Reiko dan tempah teksi untuk Reiko dan client Reiko





So Nami tu selalu terserempak dengan Jun.

 

Oleh kerana Jun tak nak pergi blind date, dia minta Nami jadi girlfriend olok-olok.

So berlakon lah Nami sampai memudaratkan diri dia.

 

  





Setelah mereka berjaya menerbitkan 1st edisi majalah MIYAVI, timbul perasaan ingin tahu Nami untuk belajar menjadi editor majalah.

Bermula lah Nami memajukan dirinya dengan berpakaian seperti pekerja yang lain.

Stylish dan elegent.

 



 

Tapi awal-awal tu pakaian dia tak berapa ok.

Lepas tu semua nampak kemas dan elegent.

 




Lepas hubungan olok-olok Jun dan Nami membawa banyak masalah kepada Nami, Nami minta Jun untuk tinggalkan dia.

Antara sebabnya juga adalah Jun kata... hanya Nami dia boleh berharap dan dia takde perasaan kat Nami. 

Tapi sebenarnya mereka suka sama suka.




Tak lama lepas tu Jun mendekat dengan Nami dan dalam waktu yang sama Ryota Nakazawa, Ketua Editor Kebudayaan MIYAVI dah ada perasaan kat Nami tapi hanya pandang dari jauh.






Sedih time Nami dan Nakazawa stay up kat office, Nakazawa belikan makanan sekali untuk Nami tapi dia balik nampak Nami dah dapat makanan dari Jun. L

 






Lastly, Nami berpindah office baru yang diketuai oleh Reiko dan Jun masih bersamanya.

Really recommended bagi yang baru nak mula layan drama Jepun!

Simple dan menghiburkan.

 


Drama ni ada spin-off mengenai Haruka dan Nakazawa




Rabu, 31 Mac 2021

Manhua Manhwa Webtoon Recommendation

 Assalamualaikum dan hi

 Hari ni aku nak share beberapa bacaan Manhwa, Manhua dan Webtoon.

3 benda ni berbeza tau. Tapi nampak sama.


Banyak lagi sebenarnya tapi akan ku update dari masa ke semasa.

Kalau berminat nak baca boleh klik gambarnya.



Manhua Manhwa


Bringing back the nation's husband home








I was XXX by my idol







Secret love



Nan Hao & Shang Feng









Webtoon


Cursed Princess Club








Gentle Hipster









 To love your enemy







She's my type











Touch Touch You









Positively Yours









Devil Number 4










A river of hope









Malaysian webtoon





    My deepest secret






Nice to meet you 






Bound to you




Manhua Recommendation
Manhwa Recommendation  
Webtoon Recommendation



Sabtu, 27 Mac 2021

Review Anime Jujutsu Kaisen

   

MAPPA Studio


Assalamualaikum dan hi

 

Hari ni aku nak meng-review satu anime yang baru je tamat tayangannya semalam.

Aku suka anime bergenre sebegini.

Aksi, komedi, fantasi.

 



Itadori Yuiji

 

Cerita ini mengisahkan tentang Itadori Yuiji yang mepunyai kekuatan luar biasa. Itadori boleh berlari lebih laju daripada kenderaan.


Dia dijaga oleh atuknya sahaja.

Sebelum atuknya meninggal dunia, atuknya meminta dia untuk menggunaakan kekuatannya untuk membantu menyelamatkan orang.

 

Sewaktu disekolah Itadori memasuki kelab pembasmi roh jahat.

Di dalam kelab itu hanya ada 3 orang ahli sahaja.

Dua lelaki dan seorang perempuan.

 

 

-----



Megumi Fushiguro



Pada suatu malam, Megumi Fushiguro, menelefon Itadori bertanyakan tentang sebuah bekas misteri. Fushiguro meminta Itadori untuk memberi dia kotak tersebut kerana suatu bencana akan berlaku jika kotak tersebut dibuka.

 






Itadori masa tu kat hospital atuknya baru je meninggal dunia. T^T

Secara terpaksa dia meninggalkan atuknya dan bergegas ke sekolah untuk berjumpa dengan rakan kelab dia sebab diorang berdua yang pegang kotak tu.

Dua orang kawan Itadori duduk dalam gelap yang hanya ditemani lilin di atas meja membuka kotak tu dan ada satu bungkusan putih.

Jadi diorang buka sampai habis dan akhirnya keluarlah isi dalam dia.

Jari Ryomen Sukuna.





 

Lepas tu aku ringkaskan yang Itadori makan jari tu dan dia jadi Sukuna vassel.




















Kemudian dia pindah sekolah ke Tokyo, Jujutsu Scorer Tokyo.


   





 





Intake sama dengan Itadori – Megumi Fushiguro dan Kugisaki Nobara.

Cikgu yang mengajar mereka adalah Gojou Satoru, Mei dan …..

 

Tugas Jujutsu Scorer ni nak membasmi roh jahat macam hantu (ni aku pun tak berapa faham sangat sebab kurang jelas dari segi storyline dia. Kalau korang faham sebab dah baca manga dia boleh komen kat bawah tau!)

 

Pastu bermula lah episode diorang membanteras hantu yang menganggu manusia

Dan diorang ada perlawanan dengan Jujutsu Scorer Kyoto untuk menguji kekuatan masing-masing sambil diperhatikan oleh cikgu cikgi diorang.





 






 

My Point Of View


OST dia agak padu

Storyline agak caca marba aku taktahu lah sama ada anime ni sama dengan manga ke tak. Tapi memang takde kesinambungan di antara setiap episode. Tup tup jadi macam tu. Macam tanpa sebab pun ada.

Kekuatan cerita ni adalah Character development dia yang membuatkan penonton jatuh cinta! Lagi lagi watak Gojou Satoru dan Ryomen Sukuna. Hahaha. Ryomen Sukuna tu muncul tak sampai pun 30 minit tau dalam 24 episode tu tapiii pengaruh dia besar sampai menang anugerah watak antogonis terbaik Crunchy roll.  

 

 











Penuh FYP aku dengan Jujutsu Kaisen je.






 Banyak merchandise yang orang buat:

-Baju

-Sweater

-Embroidery art

-Kasut

-Phone case

-Keychain

-Figurine

-Fanart

-Biskut jari Sukuna

-Mask

-Mug

 



Okey gais jumpa lagi di lain entri :)








Rabu, 10 Februari 2021

Drama True Beauty

 Assalamualaikum dan hi


Dah lama tak update blog



Semalam 4 Februari 2021 baru sahaja tamat tayangan drama True beauty 16 episode.

Ya Alhamdulillah aku tonton sampai habis.

Sebab best sangat T^T




Moon Ga Young as Jukyung Lim

Cha Eun Woo as Suho Lee

Hwang In Yeop as Seojun Han

 



Drama ni ada 16 episodes. 

Jalan cerita agak berbeza dari Webtoon.

Tapi jalan cerita drama lagi ok dari Webtoon.


Storyline Webtoon agak sendu ya


Klik sini kalau nak baca webtoon

 

Kisah mengenai Jukyung yang mempunyai masalah kulit wajah. 

Seperti yang kita tahu beauty standard korea sangat tinggi. 

Kureng je sikit bedah plastic. Lebih-lebih lagi artist.

Jadi Jukyung selalu kena buli kat sekolah sebab muka dia tak secantik classmate dia.



Sampai maruah dia tercalar dek perbuatan pembuli di sekolah dia...



Pastu tiba-tiba dia kena pindah ke tempat lain (sebabnya kena tonton drama hehe) dan bersekolah lah dia di tempat baru. Kat situ Jukyung bertemu semula dengan Suho Lee. Seorang lelaki pendiam yang handsome.

 Diorang bertemu di kedai komik, Prince Comic.

Beberapa hari lepas tu balik sekolah Jukyung terserempak dengan seorang lagi lelaki handsome, Seojun Han.

 Bermula lah kisah onak duri penuh ranjau yang dilalui oleh Jukyung… dan akhirnya dia bahagia dengan kerjaya dan pilihan hatinya… Nak tahu siapa? Pergi tonton sekarang :p

 

 


 

Perbezaan webtoon (W) dan drama (D) True Beauty

Jukyung

W- Pindah sekolah sebab kehendak sendiri

D- Pindah sebab masalah keluarga

Sujin

W- miskin tetapi cantik dan hot di sekolah

D- orang kaya, garang dan tegas

Jukyung

W- kerja part time di kedai runcit

D- kerja part time di kafe atas rekomendasi Seojun Han

Gawoon

W- kerja part time dengan jukyung di kedai runcit

D- kerja part time di Prince comic, dan Jukyung part time di kafe

Suho

W- tidak pernah declare couple dengan Jukyung

D- Declare couple

Jukyung

W- Rahsia muka sebenar tertutup rapat sehingga habis sekolah

D- Rahsia muka Jukyung sebenar tersebar sebelum Jukyung tamat sekolah



Ada banyak lagi sebenarnya perbezaan.

Tapi kita raikan je perbezaan ni sebab kalau nak sama 100% dengan webtoon, mungkin drama ni tak se trending sekarang :)







Dalam drama ni aku suka part:

1. Jukyung komited dengan cita-cita dia

2. Kakak Jukyung dengan cikgu Jukyung

3. Adik Jukyung dengan Gawoon (Adik Seojun Han)

4. Bila Seojun Han nyanyi tu... boleh menitik air mata T^T

-kem musim panas

-suho minta nyanyi

-rakam lagu Starlight by Leo

-debut

5. Suho dan Seojun di rumah Jukyung 

6. Jukyung lawan dengan pembuli sekolah lama dia

7. Majlis kahwin kakak Jukyung

8. Dayoung suka kat Seojun Han 

9. Sua dan Tae Hoon get back

10.Sujin berubah 



Macam mana pendapat korang tentang drama True Beauty ni?

Part mana yang paling korang suka....

ke belum tonton lagi? Hahaha


Catatan Yang Ditampilkan

Ayase - Ghost City Tokyo Lyric

 Hi dan assalamualaikum Hi hari ni aku nak share satu my favourite song by Ayase. Selalu Ayase ni buat lagu je tapi hari tu ternampak dia co...

Popular Posts