Salam tahun baru, azam baru. ^^
Hari ni zu nak share satu resepi makanan tradisional masyarakat cina.
Zu baru makan tahun lepas kat UUM. Masa Winter solstice festival hari tu. Kawan zu bagi.
Zu pun terkezzjut sebenarnya. Tetiba je ada dalam group cina. Blurr kejap. Lepas tu, admin explain, baru lah tau. Kami sebenarnya penerima tangyuan yang di hadiahkan oleh seorang 'secret admire'. Berdebar pulak. Hahaha. Plus, rasa macam lawak lah.Tapi takpe. Kita tunggu.
Zu dapat ni ^^ serius, rasa best sangat.
Yang lawaknya masa diorang COD tangyuan tu, zu masih di DTSO (Dewan) ada taklimat. Jadi zu kena keluar kejap dari dewan tersebut untuk ambil tangyuan tu.
Kawan jamu kuih akar kayuuu ;) Sedap!
Okey sebelum melalut, jom buat Tangyuan
Resepi Tangyuan Bebola Manis yang sangat Mudah
Bebola Tangyuan
1. Secawan Tepung pulut
2. Air panas sikit
3. Air biasa secukupnya
4. Secubit garam
5. 1 1/2 cawan Gula
Cara2:
Tepung secawan+secubit garam+air panas 2 sudu besar
asingkan tepung dalam 4 bekas
+pewarna,
+air secukupnya
uli sehingga elastik. Lagi lama uli lagi sedap dan chew rasa Tangyuan ni.
Jadi macam ni
Didihkan air, menggelegak air, + bebola tangyuan.
Apabila semua bebola dah timbul dan kembang, angkat.
Letak bebola Tangyuan dalam air biasa
dan tapiskan ia yummy!... belum siap lagi....
Didihkan lagi sekali air. Air setakkat nak bagi bebola tu tenggelam je. Toksah buh banyak.
Dah mendidih, letakkan 1 1/2 senduk gula. Dah larut gula, + bebola tadi
Rebus sehingga bebola Tangyuan timbul untuk kali ke-2. Siap sudah! Weee...
Kacang untuk dimakan bersama Tangyuan
1. Kacang ditumbuk agak2 nak halus.
2. Gula pasir
Nisbahnya begini.
Gaul rata dan siap!
Cara makan,
Hidang bersama
Ambil bebola Tangyuan,
Salut dengan kekacang bergula tadi, dah siap!
Pertama kali buat. Guna resepi dari 2-3 video di youtube. Tak sampai 30 minit dah licin mama dan kemku makan. Alhamdulillah. Sedap! Berbaloi buat sendiri. Patutlah beratur orang tunggu Tangyuan di Kafe Muamalat hari tu.
2 ulasan:
menarik.. first time tahu pasal dessert ini.. nampak sedap..
Ye ke sis. Sis kena cuba buat. Sedappp tau.
Catat Ulasan