Ahad, 23 Februari 2014

My lovely cockel



Assalamualaikum


Hari ni zu nak ajar masak… masak apa?



Masak kerang rebus. Sebabnya ini je resepi yang paling senang dan ada juga sebilangan manusia yang tidak tahu merebus kerang. Oleh kerana mama nak makan kerang jadi, masak je la…

Dari situlah zu tahu tentang masak kerang… opss merebus kerang

Bahan-bahan:
+kerang
+Daun kunyit
+Garam(sikit je)
+Air biasa

Cara-caranya =
11. Cuci kerang sehingga bersih.Toskan.
(Letak dalam besen besar dan kocak berulang kali, kemudian buang airnya dan kocak lagi. Buat sehingga warna yang hitam-hitam tu hilang. Pastikan kerang betul-betul bersih..)

22.  Letak kerang bersama daun kunyit dan garam ke dalam periuk. Daun kunyit ditarik halus.

33. Tambah air. Ikut paras kerang yang berada di dalam periuk.

44. Letakkan di atas api dan tunggu sehingga mendidih dan berbuih.Periksa kerang sekiranya cengkerangnya sudah terbuka.Jika semua sudah terbuka dan isi sudah terkeluar, tutup api dan tos kerang yang sudah masak.


Nak tunggu apa lagi.. kerang rebus dah siap dah boleh dimakan.. selamat mencuba….


5 ulasan:

cherry berkata...

thanks atas perkongsian ni btw anis follow sini :D

KarimahZulkafali berkata...

Follow you :)
http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/03/the-superpapaya-giveaway.html

Unknown berkata...

thanks bg info :)
btw saya follow blog awk :)

Zakiwaaa berkata...

Sedapnya kerangggg erm. Blogwalking sini and done follow you, hit me back k if you don't mind ;)

Nuratikah Azanan berkata...

Hye, Follow sini #88. Jom singgah blog sya smbl follow mollow.. hehe :)

Catatan Yang Ditampilkan

Skincare Routine 2022

  Assalamualaikum dan salam raya 2022  Rini zu nak share skincare bagi yang berkulit kombinasi dry dan sensitif Skincare dua kali. pagi dan ...