Tazkirah Ramadhan

Assalamualaikum


Kebiasannya pada pagi jumaat, warga sekolah yang muslim akan ke surau membaca surah Yassin tapi, kali ini ustaz bagi tazkirah.. jom layan tazkirah sekejap...

Ramadhan


Ada 3 Fasa Ramadhan
Fasa pertama-> Kerahmatan
Fasa kedua -> Keampunan
Fasa ketiga -> terlepas dari azab neraka

moral of the story.. perbanyakkanlah ibadat di bulan ini...

4 Kategori orang yang berpuasa

1. orang yang tidak berpuasa
2. hanya menahan lapar dan dahaga
3. mematuhi semua syarat berpuasa dan menjauhi maksiat
4. menambah amalan dan meninggalkan maksiat

pengajarannya... jadilah golongan yang ke4

Lepas tu ustaz cerita tentang malam Lailatu Qadar

Malam Lailatul Qadar- 

malam yang hanya ada pada bulan Ramadhan dan takde pada bulan lain.

Untungnya adalah ... jika kita memohon sesuatu nescaya doa kita akan dimakbulkan... kalau derhaka dengan ibu bapa, doa takkan makbul.


Tanda-tanda malam Lailatul Qadar:

2)Dalaman
tiba-tiba terjaga pada waktu malam
mudah menitiskan air mata
gementar sewaktu melakukan ibadat
2) Luaran
angin pada pagi itu sepoi-sepoi bahasa.. sebab tu org dulu pasang pancut. Kalau api x meliang liuk, insyallah malam tadi adalah malam Lailatul Qadar
Kalau cuaca sejuk, tak sejuk sangat... kalau cuaca panas tak panas sangat.
Takde kabus/jerebu pada pagi tu... cerah je

Hari Raya

Kita bertakbir la. Lepas solat hari raya jangan takbir pulak. Kalau kak- kak yang sibuk memasak. Takbir je masa masak tu.. conferm masakan kita jadi sedap.
Menziarahi saudara mara dan jiran tetangga
Jangan tinggal amalan wajib. Pakai baju yang sesuai. Jangan dedah aurat.

p/s- macam best je nak buat kuih raya... tapi.. my mum tak kasi buat.. huhuhu sedih ^,^

2 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

salam jumaat and great piece of sharing dear...

Noura Qifays berkata...

nice sharing dear :)

Pekerja kanteen dapat seketul Magnum White Almond secara percuma!

Assalamualaikum Semenjak kerja kanteen ni. Penat dia xleh nak cakap. Cuti bulan 7 ni hanya  4 hari. Alhamdulillah... Tapi masih ada cuti.....

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini