Apabila buku ASB hilang



Assalamualaikum..

Hasil carian imej untuk Amanah Saham Bumiputera


 16,17/3/2015 aku menghilang... bukan menghilang sebenarnya, zu bercuti sambil menguruskan suatu urusan yang penting


Bagi zu ianya takde la penting sangat.. tapi bagi orang yang kisah akan masa depan zu, diorang sunggu risau dan ambil berat.


Kisahnya apabila pencuri masuk rumah. Baca kisahnya di >>SINI<< Dia ambil curi dompet zu. Zu ingatkan hanya duit je yang hilang, rupa-rupanya dua hari lepas kejadian zu baru perasaan yang dalam dompet tu ada buku bank ASB. Sebelum tu, zu ada tanya abang zu ada tak buku bank ASB dekat kampung.


Jawapannya agak mengecewakan zu. ‘Takde...’


So, zu minta kebenaraan Jia untuk balik. Untuk menyelesaikan masalah buku bank ASB. Actually sebelum minta kebenaran Jia, aku dah search internet macam mana nak settle kan problem ini.


Zu sebenarnya tak risau apa. Cuma orang yang dekat dengan zu yang sibuk.


Lepas tahu yang buku bank hilang, zu ajak tika dan jia ke pejabat pos manjung. Dekat-dekat dengan terminal bas. Zu tanya dekat akak di kuanter tu. Akak tu kata,


Hasil carian imej untuk Amanah Saham Bumiputera


‘adik kena pergi ke pejabat ASB
‘Ouh...  pejabat ASB yang paling dekat kat mana ya?’
‘Dekat Teluk Intan, di Bandar Baru. Belakang Marry Brown.’<- ayat ni zu ingat betul-betul takut tak dpt cari nanti


Kemudian, mak dan abang ngah datang untuk ambil aku pada hari ahad. Untuk buat buku baru di pejabat ASB teluk Intan. Pejabat ASB hanya beroperasi pada hari bekerja.





16/3– kami ke pejabat pos, zu sempat tanya akak tu. Dia kata, kena pergi pejabat ASB dan bayar RM20 untuk buat buku baru
Pergi photostet sijil dan minta cikgu cop salinan sijil tu..
Balik-rehat-makan
Ke pejabat pos-sekolah-ke Teluk Intan
Kami sampai kira-kira jam 4.05 ptg. En. Guard tak bagi masuk. Dia kataa\ dah tutup. Bagan Datoh ke Teluk Intan jauh tau. Mungkin ini ujian bagi zu. Okey, zu terima dengan qada daan qadar Allah

17/3- siap2 kemas baju nak balik manjung. Pagi-pagi tu kitaorang ke Teluk Intan. Takut jadi macam semalam. Okey, dah sampai... yang zu tak tahu ialah, dia suruh bawa penjaga pulak!!!!
Balik la kami ke Bagan Datoh untuk ambil ‘penjaga’  zu... sabar je la ...Ya Allah....
Abang ngah yang hantar kitaorang, singgah beli cendol di Pekan Bagan Datoh
Pastu balik rumah. Ambil my mom.
Pergi ke pejabat ASB- terlupa isi borang kehilangan buku ASB- isi- orang yang uruskan buku tu sabo je le tengok aku- my  buku ASB dah settle! Huhu senangnya dalam hati!


 Hasil carian imej untuk Amanah Saham Bumiputera

PENGHARGAAN
Terima kasih abang ngah sebagai pemandu kitaorang. 3 kali pergi baru settle ^^
Tq to mama dan my twin yang banyak support zu
Tq kepada orang-orang yang sudi mendengar masalah aku- Kak Gy, Kak Su, Jia, Atikah
Kawan-kawan blogger yang selalu membaca entri dalam blog buruk ni


 Hasil carian imej untuk RM20



Duit RM20 tu zu tak pasti dia tolak daripada akaun ASB zu atau memang tak perlu bayar sebab zu belum cukup 18 thn..


p/s- Jika kehilangan buku ASB, buat 4 langkah ini :
  1. search internet macam mana nak settle kan problem ini.
  2. pergi ke pejabat ASB terdekat
  3. bayar RM20 untuk buat buku baru
  4. isi borang kehilangan buku ASB

Good luck, semoga membantu

10 ulasan:

Akif Imtiyaz berkata...

Huhuhu buat buku baru pon kena bayar kan kan kan padahal bukan kita uang cuai..Tapi nak buat camne dah kena curi..Takpe laaa Zu janji dah buat ynag baru ..tak gituu

EAT,MAKE,READ berkata...

hrmm.. betul tu kak.. sebenarnya org tu tak minta duit pun.. tak pasti sama ada dia potong duit dalam akaun :)
thanks for your advice ^^

T.N.T Trigger Thespian Naga berkata...

Hi nak tanya..dlm buku baru diaorg ada update tak deposit atau withrdaw de buku lama yang hilang??

Tanpa Nama berkata...

zu, nk tnye klu lpas buat bku baru 2 blebwa kuar duit x? ke kne tnggu bbrpa hri

EAT,MAKE,READ berkata...

wslm.. hi! dia cuma tunjukkan jumlah akhir shj. yg lain takde ><
Harap membantu..

EAT,MAKE,READ berkata...

rasanya tak sbb dia bekukan akaun kita buat sementara waktu. Sorry for late respon :)

Tanpa Nama berkata...

Nak tanye, sijil ape yg pelu di photostate?

nur elyani berkata...

thanks zu . settle masalah ..
pkongsian bersama .mb korang boleh gunakan untuk dapatkan info cawangan yang terdekat :)

IBU PEJABAT ASNB ( WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR)
Amanah Saham Nasional Berhad
Kaunter Utama Kuala Lumpur
Tingkat 1 Balai PNB
201 A Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2050 5500
Faks: 03-21618852

EAT,MAKE,READ berkata...

tak perlu photostet apa2 :)

EAT,MAKE,READ berkata...

most welcome akak :)

Pekerja kanteen dapat seketul Magnum White Almond secara percuma!

Assalamualaikum Semenjak kerja kanteen ni. Penat dia xleh nak cakap. Cuti bulan 7 ni hanya  4 hari. Alhamdulillah... Tapi masih ada cuti.....

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini